SAHUR VAKTİ 2026: Bitliste bugün oruç kaçta başlıyor, kaçta açılıyor? İmsak ve akşam ezanı vakti Diyanet İmsakiye

SAHUR VAKTİ 2026: Bitliste bugün oruç kaçta başlıyor, kaçta açılıyor? İmsak ve akşam ezanı vakti Diyanet İmsakiye

Bitlis’te 2026 Ramazan dönemine ilişkin sahur (imsak) ve iftar vakitleri Diyanet İşleri Başkanlığı takvimine göre netleşti. Bu yıl Ramazan ayı 19 Şubat 2026 Perşembe günü başladı. Vatandaşlar, oruca hangi saatte niyet edileceğini ve akşam ezanının kaçta okunacağını merak ediyor.

İmsak ve iftar saatleri nasıl belirleniyor?

Oruç vakitleri, güneşin doğuş ve batış saatlerine göre her gün yeniden hesaplanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı imsakiye, yerel güneş hareketleri esas alınarak hazırlanıyor. Günlük imsak ve iftar saatleriyle birlikte Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı gibi önemli günlere ilişkin bilgiler de takvimde yer alıyor. Resmî takvime Diyanet’in internet sitesinden ulaşabilirsiniz: Diyanet İşleri Başkanlığı.

Bitlis’te ilk günün sahur ve iftar vakti

Diyanet verilerine göre Bitlis’te 19 Şubat 2026 Perşembe günü ilk sahur vakti (imsak) 05:29, ilk iftar vakti ise 18:00 olarak açıklandı. Bu saatler, oruç ibadetine niyet edecekler için başlangıç ve bitiş zamanını belirliyor.

İlk beş günün vakitleri

  • 1. gün 19 Şubat Perşembe — Sahur 05:29 / İftar 18:00
  • 2. gün 20 Şubat Cuma — Sahur 05:28 / İftar 18:01
  • 3. gün 21 Şubat Cumartesi — Sahur 05:27 / İftar 18:02
  • 4. gün 22 Şubat Pazar — Sahur 05:26 / İftar 18:03
  • 5. gün 23 Şubat Pazartesi — Sahur 05:24 / İftar 18:05

Ramazan boyunca dikkat edilmesi gerekenler

İmsak vaktiyle oruç tutulmaya başlanır; sahur saatinin bitişi (imsak) ezanın okunmasıyla belirlenir. Akşam ezanı ise orucun açılacağı zamandır. Yerel imsakiyede belirtilen saatlere uyulması önemlidir. Tahsis edilen vakitler, elektronik saatlere veya telefon uygulamalarına göre farklılık gösterebileceğinden, resmi takvime göre hareket edilmesi tavsiye edilir.

Önemli günler: Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı

2026 Ramazan ayı içinde Kadir Gecesi olarak bildirilen tarih 16 Mart 2026 Pazartesi günü. Ramazan ayının ardından ise Ramazan Bayramı namazı 20 Mart 2026 Cuma günü kılınacak. Bu tarihler de Diyanet takviminde yer almakta ve şehirlerdeki cami duyurularıyla uyumlu şekilde ilan edilmektedir.

Bitlis’te yaşayanların Ramazan boyunca sahur ve iftar vakitlerini gün gün takip etmek için Diyanet’in yayımladığı imsakiye ve ilçe müftülüklerinin duyurularını takip etmeleri yararlı olacaktır. Resmî imsakiye, günlük ibadet planlamanızı kolaylaştırır ve doğru vakitte ibadet etmenizi sağlar.

Share it :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *