Balıkesir, uluslararası alanda “gastronomi şehri” hedefiyle kararlı adımlarla gastronominin yeni merkezi olma yolunda ilerliyor. Balıkesir Valiliği öncülüğünde başlatılan çalışmalarla, kentteki tüm kurumlar destek veriyor. Hedef: Balıkesir’in zengin damak tatlarını dünya ile buluşturmak.

Balıkesir Valiliği öncülüğünde başlatılan Balıkesir Gastronomi Turizminin Geliştirilmesi programı kararlı adımlarla devam ediyor. 22 Aralık 2020 tarihinde Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve GMKA tarafından imzalanan protokol ile başlatılan çalışmalar ile Balıkesir’in Unesco Yaratıcı Şehirler Ağında Gastronomi Teması ile yer alması hedefleniyor.

Protokol ile Balıkesir’in gastronomik değerlerinin araştırılması ve bu değerlerinin ticarileştirilerek turizm öğesi haline getirilmesi için kurumlar arası işbirliği ile etkili çalışmalar yürütülmesi ise programın öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

İmzalanan protokol sonrasında Balıkesir genelinde çalışmalara hızlı bir şekilde başlandı.

Kurumlar Arası İşbirliği Mekanizmaları Çalışmaya Başladı

Balıkesir’in gastronomi dalında başarılı ve sürdürülebilir bir Marka Şehir olabilmesi yapılacak en önemli çalışmalardan biri ilin UNESCO ağlarına dâhil edilmesi. 2021 yılında UNESCO tarafından açılacak çağrı için hazırlıklara erken dönemde başlanarak dünyanın çeşitli bölgelerinden aday olacak kentler arasında rekabet avantajı elde edilmiş olacak.

Çalışmanın il genelinde ve alanda söz sahibi tüm paydaşlar tarafından sahiplenilmesi için kurumsal mekanizmalar oluşturulmaya başlandı. Bu kapsamda yönetim, yürütme ve danışma kurulları oluşturuldu ve kurullar arasında iletişim mekanizmaları kurularak kurumlar her gün gastronomiyi konuşur hale geldi.

Kurumlar arası kurulan bu iş birliği ve ortak çalışma kültürü Balıkesir için yeni bir konu değil. Yine benzer şekilde yürütülen Balıkesir Marka Şehir çalışmasıyla Balıkesir’de kurumlar arası işbirliği ve ortak çalışma kültürü başarılı sonuçlar veriyor.

Geçmişte de benzer bir işbirliğinin sonucu olarak Balıkesir, 2020 yılı Mart ayında “Sağlık ve Esenlik” temasında (EDEN) Avrupa’nın seçkin destinasyonu unvanını almaya hak kazanmıştı. Balıkesir Valiliğinin başvuru sahibi olduğu, Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, İlçe Belediyeleri, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, ilgili dernek ve birliklerin yer aldığı 15 ortaklı proje, kurumlar arası işbirliğinin en güzel örneği olmuş ve Balıkesir bu unvanı almaya hak kazanmıştı.

Her İlçe Ayrı Bir Değer

Balıkesir coğrafi şartları ve asırlar boyu çeşitli etnik grupları coğrafyasında bulundurması nedeni ile zengin bir mutfak kültürüne sahip. Bu zenginliklerin ortaya çıkarılabilmesi için her ilçe özelinde çalışmalar yürütülüyor.

Bu kapsamında ilçe ilçe soru setleri hazırlanarak ilgili kurumlardan, gastronomik değerler konusunda dönüşler alındı ve Balıkesir’in sahip olduğu değerler ve potansiyelinin doğru bir şekilde tespit edilmesi büyük önem taşıyor.

UNESCO Süreci Balıkesir’e Değer Katacak

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı, 2004 yılından beri çeşitli bölgelerden, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişim.

Gastronomi şehri olma yolunda UNESCO ağlarına dahil olmak, Balıkesir’deki kurumlar açısından önemli bir motivasyon kaynağı. Protokole taraf olan tüm paydaşların desteği ile Balıkesir Markası’nın güçlendirilmesi ise ana hedef olarak belirlendi. Yürütülen çalışma ile öncelikle Balıkesir’in potansiyeli ortaya konulacak, güçlü yönlerinin tespit edilmesi ardından gelişime açık alanlarda yürütülecek çalışmalar planlanacak ve gastronomi şehri olma yolunda emin adımlarla ilerlenecek.

Gastronomi Teması İle Turizm 12 Aya Yayılacak

Balıkesir, geçmişten günümüze Marmara ve Ege’de uzanan kıyıları, sahip olduğu jeotermal kaynakları, biyolojik çeşitliliği ve tarihsel atmosferi ile güçlü bir turizm profili çiziyor. Kıyı turizminden termal turizme, kültür turizminden doğa turizmine çok çeşitli turizm faaliyetlerine ev sahipliği yapmasıyla Balıkesir, yıl boyunca turistlerle buluşuyor.  UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı çalışmasıyla, Balıkesir sahip olduğu tarımsal ürün çeşitliliği, yeme-içme alışkanlığı ve güçlü bir potansiyele sahip zengin mutfağı ile gastronomi turizmi için önemli avantajları içinde barındırıyor. Turizmin 12 aya yayılması için turizmin çeşitlendirilmesi kadar, kültürel öğelerin özellikle gastronomi kültürünün ön plana çıkarılması ise Balıkesir sahip olduğu potansiyelin ekonomik değere dönüştürülmesi açısından çok önemli görülüyor.

“Gastronomi Şehri” Unvanı Balıkesir’in Hakkı

Balıkesir sahip olduğu kültür çeşitliliği sonucu zengin mutfak yapısı, coğrafi işaretli ürün sayısının fazlalığı, mutfağın temelleri olan et ve süt ürünleri ile zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişmişliği, gıda sektöründe öncü konumda olması, geniş ve verimli topraklar, uygun iklimi ile Türkiye’de gıda üretimini başkenti olarak görülüyor.  Şehirde zeytin hasat, et ve süt ile gastronomi festivalleri ile, gastronomi alanında önemli faaliyetleri olan güçlü iki üniversiteye sahip olması ve bu alanda gelişmiş sivil toplum kuruluşları ve işbirliği yapısıyla “Gastronomi Şehri” ünvanını fazlasıyla hak ediyor.