Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

PLANLI ÜRETİM TEŞVİK EDİLİYOR

Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gaye Ersoy, tarımsal üretimde hayata geçirilecek planlı tarımla ilgili bilgi verdi.

Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir

Ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda sebzelerin planlı bir şekilde üretiminin teşvik edileceğini kaydeden Gaye Ersoy, üst üste iki yıl ekimi yapılmayan arsaların da üretime kazandırılması adına devlet tarafından icara verileceğini belirtti. Ersoy, “Tarımsal Üretimin Planlanması adıyla yayınlanan yönetmeliğimiz var. Bitkisel üretimde tarımsal arazilerin planlanması yönelik alınan bir karar. Çoğunlukta meyve ürünlerinin kısıtlandığı sebze üretiminde kısıtlamaya gidilmediği bir yönetmelik. Meyve dikilmek istenildiği takdirde arazisinin minimum yüzde 6 eğimli olması gerekir. Yüzde 6 meyillin altındaki arazilerde herhangi bir meyve ekimi yapıldığında birinci yıl uyarı, ikinci yıl ise tarımsal hibe ve desteklerde men cezası veriliyor. Belli bölgelerde belli ürünlerin yem bitkilerinin üretilmesiyle ilgili kısıtlama söz konusu. Sınırlama içerisinde yer alan meyveler şöyle: mandalina, üzüm, elma, incir, greyfurt, kayısı, limon, portakal, Antep fıstığı.  Bunların üretimine kısıtlama getirildi. Hayvancılığın yükselişe geçmesiyle birlikte yem bitkileri üretimi yüksekti.  Ancak yem bitkileri üretiminde de kısıtlamalar olacak. Balıkesir’de de olacak. Birinci amacımız tarımsal üretim deseni oluşturulmasıdır” dedi.

BOŞ ARAZİLER İCARA

Planlı tarım üretiminde bölgenin değerlerinin göz önünde bulundurulacağını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gaye Ersoy, “ Her bölgenin dinamikleri göz önünde bulundurulacak. Eğimli araziler dışında kalan ovaların meyveliklerle doldurulmaması isteniliyor. İki yıl üst üste ekilmeyen arazilerin uydudan takip edilip, ekim ve dikime teşvik edilmesi sağlanacak. Eğer parsel sahibi ekim ve dikim yapmazsa köy tüzel kişiliği ya da köyde yaşayan diğer kişilerin ekip dikmesi sağlanacak. Burada verimli ve planlı tarım amaçlanıyor. Boş tarım arazisi kalmasın diye gayret ediliyor” dedi.