Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın çalışmalarının ele alındığı İl Koordinasyon toplantısı için geldiği Balıkesir’de birçok önemli yatırımın müjdesini verdi. Bu projeler arasında en dikkat çekeni; şehrin merkezinde uzun yıllardır kangren olarak duran ve birçok belediye başkanını gerçekleştiremediği Tren Garı, Akıncılar Mahallesi ve Valilik binasını kapsayan büyük meydan projesi oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın Balıkesir’e ilişkin projeleriyle ilgili Büyükşehir Belediyesi’nde İl Koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. Balıkesir’e yönelik yatırım ve çalışmalarla ilgili yetkililerle birlikte çalışma gerçekleştiren Bakan Kurum, toplantı sonrasında Vali Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran ve AK Parti Milletvekili Adil Çelik ile basının karşısına çıktı.  Balıkesirlilere birçok müjdeler veren Bakan Murat Kurum, şehrin merkezinde uzun yıllardır kangren olan ve birçok belediye başkanını gerçekleştiremediği Tren Garı, Akıncılar Mahallesi ve Valilik binasını kapsayan büyük meydan projesi için ilk adımı attıklarını kaydetti.  Balıkesir’in tarihi değerlerini korumak ve gün yüzüne çıkarmak adına projeleri hassasiyetle gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kurum, Zağnos Paşa Cami’nin etrafındaki yüksek katlı binaların kamulaştırma bedeli ödenerek yıkılması ve tarihi caminin gün yüzüne çıkması adına çalışma başlattıklarını belirtti.

“BALIKESİR’DE 2 BİN 609 BİNADA VE

5 BİN 683 BAĞIMSIZ BİRİMDE RİSKLİ YAPI TESPİT ETTİK”

Balıkesir’deki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili de önemli adımların atıldığını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “ Yeni yatırımları da yapmaya devam ediyoruz. Kentsel dönüşüm, deprem dönüşümü bizim her zaman önceliğimiz oldu. Balıkesir ilimizde Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda üzerinde yer alan ve depremi her zaman hisseden bir bölgemiz. Bu konuda hem Büyükşehir Belediyemizin hem ilçe belediyelerimizin önceliğinin deprem dönüşümü olması gerektiğini konusu vurguladık. Hazırlanan Kentsel Dönüşüm Master Planı çerçevesinde de şehrimizde de dönüşmesi gereken bazı yerleri vatandaşlarımızın da rızasıyla dönüştürecek adımları atacağımızı ifade etmek isterim. Bu kapsamda 2 bin 609 binada, 5 bin 683 bağımsız birimde riskli yapı tespiti yaptık. Bu bağımsız bölümlerden de 5 bin 100’nün yıkımını da gerçekleştirdik. Bu kapsamda hem kira hem taşınma desteklerimiz oldu” dedi.

2023 HEDEFİ 15 BİN KONUT

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi kanalıyla Balıkesir’e 7 bin 400 yaptıklarını vurgulayan Bakan Kurum, 2023 yılına kadar hedeflerinin 15 bin konut olduğunu ifade etti. Kurum, konuyla ilgili şunları kaydetti: “TOKİ Başkanlığımız kanalıyla bu güne kadar 7 bin 400 konutu yapıp vatandaşlarımıza teslim ettik. Vatandaşlarımız bu yapılarda sağlam ve güvenli bir şekilde oturuyorlar. Yine 50 bin-100 bin sosyal konut kapsamında devam eden projeleri de bitirdiğimizde Balıkesir’imizde 2023 yılına kadar 15 bin konutu yapıp vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız. Hem ilçelerimizde hem şehir merkezinde ilan ettiğimiz projeleri ve çalışmaları devam ediyoruz.

BALIKESİR’E TOPLAMDA 1.5 MİLYON METREKARELİK MİLLET BAHÇESİ

Millet Bahçeleri projeleri kapsamında Balıkesir’de de önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini belirten Bakan Kurum, “Bir diğer önemli projemiz 81 ilde 81 milyon metrekare Millet Bahçesi projesi hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugüne kadar 78 ilde 50 milyon metrekarelik alanda 42 Millet Bahçemizi tamamladık. Bu kapsamda da Balıkesir’e de 1.5 milyon metrekare büyüklüğünde 7 tane Millet Bahçesi yapıyoruz. Bu Millet Bahçesi projelerinden biri Çamlık Bölgesi’nde olan bir projeyi tamamladık. Bakanlığımız ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla yürütülen Millet Bahçesi tamamlanmış. 426 bin metrekarelik, şehrin merkezinde herkesin ulaşabileceği ve burada faaliyet gösterebileceği bir alan olarak tamamlandı. İvrindi’de, Savaştepe’de, Kepsut’ta, Dursunbey ve Sındırgı’daki çalışmalarımızda devam ediyor”

İLLER BANKASI’NDAN BALIKESİR’E 2.5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Balıkesir’in altyapı ve atık su ihtiyacının karşılanması adına İller Bankası aracılığıyla bu zamana kadar 2.5 milyar liralık yatırım yapıldığını dile getiren Bakan Kurum, “ İller Bankası Genel Müdürlüğümüzün eliyle bu zamana kadar 2.5 milyar lira değerinde 203 projeyi tamamlandı. 2021 yılında da 195 milyon liralık yatırımı tamamlayacağız. Atık su arıtma tesisi ilişkin Balıkesir merkez ve ilçelerde ihtiyaçlara yönelik çalışmaları yürütüyoruz” dedi

TARİHİ MEYDAN PROJESİNİN STARTI VERİLDİ

Balıkesir’de uzun yıllardır tartışma konusu olan kent meydanı konusunda da önemli bir projenin startını verdiklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “ Bugün aldığımız çok önemli bir karar da şehrin merkezinde Valilik binasıyla başlayıp, toplu taşıma meydanını, Akıncılar Mahallesi’ni, Gar binasını, Ordu Evi’ni, Orman Bölge Müdürlüğü’nü, Büyükşehir ve ilçe belediye binalarını içine alan önemli bir dönüşüm projesi gerçekleştireceğiz. Bu da tarihi kent merkezindeki dönüşüm projesini bugün itibariyle başlatmış oluyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ile Bakanlığımız sahada vatandaşlarımızın rızasını alarak önemli dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda şehrimize çok önemli meydan kazandıracağız. Bu meydanda vatandaşlarımız 7 gün 24 saat vakit geçirebilecekler. Altında bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak kapalı otopark olacak. Etrafında da tarihi binalarımız var; Valilik binası, Orduevi gibi binalarla birlikte buradaki binaları gün yüzüne çıkaracağız. Binaların restorasyonları yapılarak kültürel binalara dönüşeceği, içinde kütüphanemizin, müzemizin, gar binasının dönüşümüyle birlikte bu alanın tarihi dönüşüm planını başlatmış oluyoruz. Bu kapsamda Akıncılar Mahallesi’ndeki vatandaşlarımızın rızasıyla yapacağız. 200 bin metrekarelik geniş bir alanda bu projeyi planlıyoruz. Sahada fiilen 2021 yılının nisan ayında girip iki yıl içerisinde bu bölgeyi bitirip vatandaşlarımızın hizmetine açmak istiyoruz. Bu kapsamda Bakanlık olarak kira desteği, taşınma desteği ve hibeler gibi verilebilecek tüm destekleri vereceğimizi söyleyebilirim” dedi 

İLK ETABI AKINCILAR PROJESİ

İlk etapta meydan ve Akıncılar Projesi’ni kapsayacak. Buradaki BASKİ binamızı kaldırıyoruz ve Çamlık’ta ürettiğimiz binalara geçici olarak taşınmasını sağlayacağız. BASKİ binamızı yıkacağız ve burayı meydan projesi dahil edeceğiz. İkinci etapta da Altıeylül ve Karesi Belediyelerinin bulunduğu binaları yıkarak bir tarafta Altıeylül bir tarafta Karesi Belediyelerine kendi sınırları içerisinde hizmet binalarını yapacağız. Bu projeyi çok önemsiyoruz ve bittiğinde örnek gösterilecek bir proje olacaktır.

ZAĞNOS PAŞA CAMİ’NİN SÜLİETİNİ BOZAN YAPILAR YIKILACAK

Zağnos Paşa Cami projesiyle ilgili de çevredeki çok katlı binaların tarihi caminin sülietine engel olmaması adına çalışma yapacaklarını açıklayan Bakan Kurum, “ Diğer önemsediğimiz proje Zağnos Paşa Cami Çevre Düzenlemesi projesi. Bu kapsamda çok önemli bir kültürel değerimiz Zağnos Camisi’nin çevresinde önemli bir kentsel yenileme projesi gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda hem caminin etrafındaki meydanlaştırmayı artıracak, vatandaşlarımızın yöresel ürünleri satan dükkanları kapsayan 17 bin metrekarelik alanda cepheleri, kaldırımları, aydınlatmaları yenilenecek. Zağnos Paşa Cami’nin sülietine zarar verecek bina yükseklikleriyle ilgili vatandaşlarımızın kamulaştırma bedelleri Büyükşehir Belediyesi tarafından Bakanlığımızın desteğiyle ödenecek. Büyükşehir Belediyemiz,  Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz ortaklaşa bu projeyi yürütecekler. Bu kapsamda 10 milyon lirası hibe 10 milyon lirası kredi desteği olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’yle projeyi başlatacağız. Bu projeler bittiğinde hem Zağnos Paşa Cami etrafında hem de Tren Garı etrafında tarihi değerlerin gün yüzüne çıktığı kentsel yenileme projelerini yapacağız” dedi.

GÜMÜŞÇEŞME MAHALLESİ’NDE KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLATILACAK

Balıkesir’deki bir diğer kentsel dönüşüm merkezinin de Gümüşçeşme Mahallesi olacağını ifade eden Bakan Kurum, “Gümüşçeşme Mahallesi’nde bulunan eski ağır sanayi olarak bilinen 40 bin metrekarelik bir alan var. Bu alanda da kentsel dönüşüm projesi başlatıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz burada hem esnafımızla hem de vatandaşımızla görüşerek vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde bir proje yapacak” dedi.

KUŞCENNETİ KESİN KORUNACAK ALAN İLAN EDİLECEK

Balıkesir’in önemli doğal güzellikleri arasında yer alan Kuşcenneti’nin korunması adına da girişimlerinin olacağını dile getiren Bakan Kurum, “ Kuşcenneti’nde yaklaşık 1.5 milyon metrekare arazi şahısların elinde. Şahısların elinde olan bu arazileri Büyükşehir Belediyesi vatandaşlarımıza bedellerini ödemek karşılığında Hazine’yle takasını gerçekleştireceğiz. Bu alanda kesin korunacak alan ilan ederek Kuş Cenneti Milli Parkımızı Hazine mülkiyetinde korunacak” dedi

BALIKESİR’E 50 KİLOMETRE BİSİKLET YOLU

Balıkesir’de yeni bisiklet yolları yapacaklarının müjdesini veren Bakan Murat Kurum, “ Bisiklet yolu projesini çok önemsiyoruz. Balıkesir bu anlamda bisiklet ulaşımına uygun bir şehir. Bisiklet ve motosiklet yollarının artırılması yönünde önemli bir projeyi de hayata geçireceğiz. Bugün aldığımız kararla Balıkesir’e 50 kilometre bisiklet yolu yapacağız. 10 milyon liralık projenin 5 milyon lirasını Bakanlık olarak hibe vereceğiz, geri kalan kısmını da Büyükşehir Belediyesine destek vereceğiz. Altıeylül, Karesi, Edremit, Gömeç, Dursunbey, Balya, İvrindi, Savaştepe, Ayvalık, Burhaniye ve Gönen’de bisiklet yolları projemiz olacak” dedi.  

TURİZM BÖLGELERİ DE KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRECEK

Balıkesir’in turistik ve tarihi değerleriyle öne çıkan ilçelerinde de kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştireceklerini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Ayvalık ve Edremit’te vatandaşlarımızın sahil kullanımını arttıracağız. Bu bölgelerde vatandaşlarımızın sahil kullanımını engelleyen binaların kamulaştırılması dahil, buradaki düzenlemeler ve sosyal ihtiyaçlar için Büyükşehir Belediyemizle birlikte bir proje gerçekleştireceğiz. Ayvalık, tarihi ve kültürel değerlerin ön planda olduğu bir şehir. Bu şehire, tarihi binaların sülietine zarar verecek binaların kaldırılması ve düzenlemeler yapacağız. Amacımız güçlü şehirler güçlü Türkiye anlayışıyla Balıkesir’imizi bulunduğu ortamdan çok daha ileriye götürecek adımları atmak. Bu çerçevede valimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, teşkilatımızla, vatandaşımızla bir ve beraber olmak suretiyle bu projeleri gerçekleştireceğimizi ifade ediyorum” dedi.