Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

MUHASEBECİLER ARTAN İŞ YÜKÜNDEN ŞİKAYETÇİ!

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, yoğun iş yükü ve vergi beyan dönemindeki artan yoğunluk nedeniyle bir basın açıklaması düzenledi. Oda Başkanı Ertuğ Aslan, Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözümler talep ederek, “Bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali

Balıkesir’deki muhasebeciler, vergi beyan dönemlerindeki iş yükü ve bildirimlerdeki aksaklıkların artması üzerine bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğ Aslan, oda binası önünde düzenlenen basın açıklamasında, “Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözümler acilen hayata geçirilmelidir. Sesimizin duyulmasını istiyoruz. Çünkü artık bıçak kemiğe dayandı. 130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmeli. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem sözlü başvurularımızı dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli! -Devletlerin vergi gelirlerini toplamak ve hükümetlerin çeşitli alanlarda geleceğe yönelik planlamalar yapmak için bazı verilere ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Ancak, bu veriler toplanırken, istenilecek verilerin mümkün olduğunca tek elden alınması, gereksiz bilgi toplamanın önüne geçilmesi ve veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışması büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

 

Aslan, “Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz bir boyutlara ulaşmıştır. Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır. Tüm Beyannameler sadeleşmelidir. KDV 1 – KDV 2 Beyannameleri birleştirilmelidir. Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir. Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlık çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır. Gelir İdaresinin Dijital sistemlerinin sorunsuz çalışmasını istiyoruz. Altyapısı sağlam sistem istiyoruz. Sabrımızın tükendiğini belirtiyor, Artık yeter diyoruz! Meslektaşlarımız, rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimleri sağlıklı bir şekilde hazırlayamaz hale gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

 

“Mali müşavirlerin iş yükünün her geçen gün arttığını söyleyen Başkan Ertuğ Aslan, “Bu kadar ağır iş yükü altında çalışmak zorunda bırakılan meslek mensupları bir işletmeninin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı yürütmesi mümkün müdür. Angaryalara Hayır diyoruz. Sadece Nisan ayında GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli altı beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir. Bu beyan ve bildirimlerin yanında bir de en son 20 yıl önce uygulanan ve genel tebliği ile sirküleri henüz iki üç ay önce yayımlanan, hala uygulamada birçok tereddüttü barındıran enflasyon düzeltme işlemlerine ilişkin yapılacak çalışmaları da aynı takvimde tamamlanmak zorunda bırakılmasını adil ve uygulanabilir bulmuyoruz! Resmi, idari ve hafta sonu tatilleri Ramazan Bayramı ile birleşince toplam on iki günlük tatil nedeniyle Nisan ayında çalışma günü olarak sadece on sekiz gün kalmaktadır. Bu kadar kısa süreye bu kadar beyan ve bildirimin sağlıklı bir şekilde verilmesine imkân yoktur. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem de sözlü başvurularımızı dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli! Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez aktardık. Yaptığımız her görüşmede, Mali Müşavirlerin ağır iş yükü altında ezildiği, omuzlarındaki yükün artık dayanılmaz bir seviyeye geldiğini, meslektaşlarımızın beden ve ruh sağlıklarının bu yükü kaldırmadığı sıklıkla ifade edilmiştir” dedi.