İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Sağlık ve Esenlik Turizmi konulu projeyi yaparak Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Yarışmasına katılarak derece yapmak istediklerini söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Avrupa’nın Seçkin Destinasyonları (EDEN) 2019 için Altın Otel’de bir toplantı düzenlendi. ‘Sağlık ve Esenlik’ temalı toplantının amacının az bilinen Avrupa turist destinasyonlarının görünürlüğünü artırmak ve Avrupa Birliği’nin çok kültürlü niteliğine katkıda bulunmak olduğu öğrenildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Türkiye nüfusunun en yoğun metropol şehirlerine ve Avrupa’ya yakınlığı, iklimi, gelenek ve görenekleri, eğitimli sıcakkanlı insanları, ulaşımı ve buna benzer sağlık ve esenlik turizminin aradığı tüm argümanların Balıkesir’de mevcut olduğunu söyledi.

Çaltı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün teması Sağlık ve Esenlik Turizmi olan Avrupa Seçkin Destinasyonlar Projesi ile ilgili bilgilendirme yapılması için toplandık.

Toplantı yeri olarak ülkemizde Ankara, Afyon, Erzurum ve İzmir’in yanında Balıkesir’i de seçtikleri için bakanlığımız yetkililerine şükranlarımı sunuyorum. Balıkesir olarak biz bu projeyi önemsiyoruz. Sağlık ve Esenlik Turizmi ile ilgili tüm değerlerin ilimiz coğrafyasında fazlasıyla bulunduğunu ifade etmek isterim. Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi, termal turizm merkezleri, hemen hemen her ilçesinde termal kaynaklar, buralarda bulunan konaklama ve termal tesisler, yüzde 50’sini kaplayan ormanlar, hem Ege hem de Marmara Denizi’nde bulunan 300 kilometrelik kıyı ve buralardaki mavi bayraklı plajlar, tarihi değerler, gastronomik değerler, konumu, 70’e yakın turizm amaçlı su sporu, Türkiye nüfusunun en yoğun metropol şehirlerine ve Avrupa’ya yakınlığı, iklimi, gelenek ve görenekleri, eğitimli sıcakkanlı insanları, ulaşımı ve buna benzer sağlık ve esenlik turizminin aradığı tüm argümanlar Balıkesir’de mevcuttur. İda’ya gelirseniz Afrodit ve Sarıkızla, Alaçam ve Madra’ya giderseniz Yağcıbedirle, Kapıdağ’da Belkıs’la karşılaşabilirsiniz. Dünyanın en kaliteli zeytinyağını, 50 çeşit peyniri, beyaz ve kırmızı etin en kalitelisini burada bulabilirsiniz. En zengin ve en doğal kahvaltıyı burada yapabilirsiniz. Astıma iyi gelen havasından yararlanılır, tedavi edici termal sularından yararlanabilirsiniz.”

“TURİZMİ 12 AYA YAYMAK İSTİYORUZ”

Balıkesir’de turizmi 12 aya yaymak istediklerini söyleyen Çaltı; “Balıkesir ikinci konutlarla birlikte her yıl ortalama 5 milyonu geçen yerli turist ağırlamaktadır. 300 bin civarında da yabancı turist Balıkesir’e gelmektedir. Bizim tek hedefimiz alternatif turizm değerlerimizi değerlendirerek, turizmi mevsimlikten çıkarıp, 12 aya yaymaktır. Bütün çalışmalarımız, hedefimiz budur. İşte bugünkü toplantıyı bunun için önemsiyoruz. Çünkü bu toplantı sonunda ortaya çıkacak bir proje çalışmasıyla biz Balıkesir’de 3-4 aylık turizm mevsimini 12 aya yayabilecek bir çalışmayı yapabiliriz diye değerlendiriyorum.

Valimiz Ersin Yazıcı’nın himayelerinde, Büyükşehir Belediyemiz, Kalkınma Ajansımız, ilçe kaymakamlık ve belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve turizm sektörümüzle beraber çok önemli projeler yapıyoruz. Söz gelimi geçtiğimiz ay içerisinde 4. Uluslararası Sağlık Turizmi Zirvesini gerçekleştirdik. Yine bundan öncesinde ve sonrasında birçok Balıkesir’in turizmini geliştirmeyle ilgili çalışmalar sadece son 1,5 ay içerisinde gerçekleştirildi. Daha da büyük projeleri gerçekleştirmek için potansiyelimiz, alt yapımız vardır. İnşallah başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere diğer paydaşlarımız Sağlık ve Esenlik Turizmi konulu projeyi yaparak Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Yarışmasına katılıp dereceye gireceğiz. Yerli turistlerin yanında daha çok yabancı turist ağırlayacak, 12 ay boyunca hareket sağlanacaktır.”

İVGİN: “SON BAŞVURU 8 KASIM”

Çaltı’nın ardından sunumunu yapan İlkay İvgin, proje hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Projeye son başvuru tarihinin 8 Kasım 2019 olduğunu belirten İvgin şunları belirti: “ Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilen Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN – European Destinations of Excellence) ile Avrupa turist destinasyonlarının ortak/farklı özelliklerine ve değerlerine dikkat çekmek, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğini sağlayarak ekonomik gelişmeyi teşvik etmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda; 2007 yılından bu yana Avrupa Komisyonu tarafından her yıl farklı bir tema doğrultusunda, projeye başvuran ülkelerin ulusal turizm otoriteleri ile işbirliği içinde “Avrupalı Seçkin Destinasyonlar” yarışması düzenlenmekte, sürdürülebilir turizm anlayışını benimseyen ve gelişim gösterme potansiyeli yüksek destinasyonlar belirlenerek ortak bilgi ve iletişim ağına dahil edilmektedir. Avrupa Komisyonu tarafından seçilen ve EDEN ağına dahil

olan destinasyonlar için tanıtım filmleri hazırlanmakta, ödül töreni düzenlenmekte ve basın, internet ve sosyal medya araçları ile tanıtım faaliyetleri yürütülmektedir.

2008 yılından itibaren Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülmektedir. 2008 yılında “Turizm ve Somut Olmayan Kültürel Miras” teması ile Edirne (Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali); 2009 yılında “ Korunan Alanlar” teması ile Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası/Kars; 2010 yılında “Suya Bağlı Turizm” teması kapsamında Bitlis (Nemrut Krater Gölü); 2011 yılında “Turizm ve Fiziksel Mekânların İyileştirilmesi” teması ile Hamamönü /Ankara; 2013 yılında “Erişilebilir Turizm” teması ile Taraklı/Sakarya, EDEN ödülünü kazanarak Avrupalı Seçkin Destinasyonlar ağına dâhil olmuştur. 2012 ve 2014 yıllarında ise ulusal destinasyon seçme yarışması düzenlenmemiş, tanıtım ve farkındalık yaratma çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında ise “Turizm ve Yerel Gastronomi” teması ile Gaziantep, ulusal EDEN destinasyonu ödülünü alarak Avrupalı Seçkin Destinasyonlar ağına katılmıştır. Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi 2019 yılı teması “Sağlık ve Esenlik Turizmi” olarak belirlenmiştir. Türkiye ulusal destinasyonu, başvuran adaylar arasından, bu teklif çağrısında belirlenen kriterler çerçevesinde seçilecek olup, kazanan destinasyon hem Ankara’da düzenlenecek törende, hem de Avrupa Komisyonu tarafından Brüksel’de düzenlenecek törende ödül

alacaktır. ”