3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Bursa Şehir Hastanesi’nde Organ Bağışı Bursa Bölge Koordinasyon Toplantısı düzenledi. Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü 2019 yılında organ ve doku bağışında 33 Beyin ölümü ve buna bağlı 21 donör çıkarımı ve düzenlediği 3.669 organ bağış Senediyle 2 ayrı kategoride Türkiye birincisi oldu.

Programa Bursa Valisi Yakup Canbolat, Vali Yardımcısı Abidin Uysal, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, Bilecik İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkçı ile bölgenin organ nakil koordinatörleri ve sağlık çalışanları katıldı. Programda Bursa bölgesinin organ bağışı istatistikleri katılımcılarla paylaşılırken, 2014’ten beri zirveyi bırakmayan bölgenin bu başarıyı sağlamasında emeği geçenlere teşekkür belgesi takdim edildi.

İKİ HASTANEMİZ ZİRVEDE

Atatürk Şehir Hastanesi; 2019 yılında 33 Beyin Ölümü tespitiyle, 21 Donör çıkartarak 2018 yılından sonra 2019 yılında da Türkiye Birincisi oldu. Balıkesir Devlet Hastanesi ise düzenlemiş olduğu 3.669 organ bağış senedi ile Türkiye Birinciliğini bu senede kimseye bırakmadı.

 

Programda konuşan Bursa Valisi Yakup Canbolat, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de organ ve doku bekleyen hasta sayısı her geçen gün artmakta olduğuna dikkat çekti. Yapılan bağışların sayısının yetersiz olmasının birçok hastanın organ alamadan vefat etmesine sebep olduğunu belirten Canbolat, “Bu sebeple hastalarımızın bir an önce sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışı yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır” dedi. Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bilecik ve Düzce illerini içine alan Bursa bölgesinin Türkiye’nin yüz akı ve gururu olmaya devam ettiğini vurgulayan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ise, “Bursa bölgesi, yaklaşık 8 yıldır nüfus başına düşen donör sayısıyla Türkiye ortalamalarının en üst seviyesine çıkarak, birinciliğini korumaktadır” dedi.

ÖZVERİLİ ÇALIŞMA ÖDÜL GETİRDİ

Ödül almanın haklı gururunu yaşayan Balıkesir İl Sağlık Müdürü  Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Organ ve doku nakli bekleyenler listesine her yıl 4000 kişi eklenmekte, her yıl 2000 kişi ise uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir Balıkesir olarak 2019 yılında bu güne kadar hastanelerimizde 56 beyin ölümü tespiti yapılmış, bu kişilerden 28 ‘inin aileleri tarafından organları bağışlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; Balıkesir Devlet Hastanesi 2015 yılında 28 Beyin Ölümü Tespiti ve 12 Donör çıkarımı ile kadavra donör çıkarımında Türkiye Birincisi olmuştur. Atatürk Şehir Hastanesi 2018 yılında 33 Beyin Ölümü tespiti yaparak 24 Donör çıkarmış ve kadavra donör çıkarımında Türkiye Birincisi olmuştur. Yine Atatürk Şehir Hastanemiz 2019 yılında 33 Beyin Ölümü tespiti yaparak 21 Donör çıkarmış ve 2018 yılından sonra 2019 yılında da kadavra donör çıkarımında Türkiye Birincisi olmuştur. Bandırma Devlet Hastanesi 2015, 2016, 2017 yıllarında Beyin Ölümü Tespiti ve Kadavra Donör çıkarımında İlçe Devlet Hastaneleri arasında Türkiye Birincisi olmuştur. Yine 2019 yılında bu güne kadar ilimizde 4718 organ bağış senedi düzenlenmiş olup, Balıkesir Devlet Hastanesi düzenlemiş olduğu 3669 organ bağış senedi ile Türkiye Birinciliğini korumaktadır. Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü olarak organ bağışı ve organ nakli sayılarının artırılması öncelikli hedefimiz olup, yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.  Son olarak, ilimizin bu başarıya ulaşmasında emeği geçen tüm çalışanlarımıza ve yöneticilerimize teşekkür eder, başarılı çalışmalarının devamını dilerim.” dedi