Balıkesir’in en kuzeyinde mermeri, turizmi, doğal güzellikleriyle öne çıkan Marmara Adaları’nın, belediye başkanlığında ikinci dönemini sürdüren Süleyman Aksoy’un proje ve çalışmalarıyla her geçen yıldızı parlıyor. Eğitimden, ulaşıma, sosyal hayattan kültür-sanata ve turizme kadar birçok önemli projenin altına imza atan Aksoy,10 yıl öncesine kadar mahrumiyet bölgesi olarak adlandırılan Marmara Adası’nı cazibe merkezi haline getiriyor.

Büyükşehir Belediye Kanunu’yla birlikte kapanan Saraylar beldesi belediye başkanlığı sonrasında iki dönemdir Marmara Adalar Belediye Başkanlığını sürdüren Süleyman Aksoy, ilçeyi Güney Marmara’nın parlayan yıldızı yapacak projeler için kolları sıvadı. Mermeri, turizmi, doğal güzellikleriyle öne çıkan Balıkesir’in tek ada belediyesi Marmara Adalar Belediyesi, bu dönemde enerji, kültür-sanat, barınma, eğitim, sosyal ve sportif alanlardaki projeleriyle öne çıkıyor.  Belediye başkanlığında ustalık dönemine adım atan Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

PANDEMİ SONRASI İLGİ ARTTI

Son dönemdeki yatırım ve projelerle Marmara Adaları’nın gözde hale geldiğini ifade eden Aksoy, “ 2014 yılı itibariyle Marmara Adalarda başladığım Belediye Başkanlığı görevime, Marmara Adalar halkının oy takdirleriyle 2019 yılında güven tazeledik. Göreve geldiğimiz günden bu yana Marmara için ne yapabiliriz, nasıl daha iyi olur diye düşünerek hareket ettik. Her geçen gün güzelleşen Adalarımızı yeni yatırımlarla daima ileriye götürecek projelere imza attık. Atmaya da devam ediyoruz.  Günden güne büyüyen Adalarımızda bu yaz sezonu pandemi dolayısıyla daha büyük bir artışla karşılaştık. Bu nüfusun büyük bir kısmının da kış döneminde adaya yerleştiğini veya planları arasında bulunduğunu gözlemliyoruz. Hizmet odaklı çalışmalarımızı bir vatandaş için de bin vatandaş için de imkanlar doğrultusunda yerine getiriyoruz.

ADALARA GÜNEŞ ENERJİSİ PROJESİ

Çevre dostu yenilenebilir enerji konusunda ciddi adımlar attıklarını kaydeden Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy” Adalarımız için önemli bir kaynak yatırımı olarak gördüğümüz çevre dostu ve yenilenebilir enerji olan Ekinlik GES Projesini hayata geçiriyoruz. Ekinlik Adasında yaklaşık 20 dönümlük bir alana yapılacak olan güneş enerji santrali (GES) ihalesini alan Göktekin Enerji ile sözleşmemizi imzaladık. 1.140.48 kwp kapasiteli 4.750.000 + KDV maliyete sahip Güneş Enerji Santralinin 4 yılda kendini amorti edeceği öngörülüyor. Çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarının hayata entegre edilmesi, enerji verimliliğinin sağlanması ve belediye gelirlerinin arttırılmasını sağlamak üzere geliştirilmiş olan ve tamamı Marmara Adalar Belediyesi bütçesine ait olan bu yatırım projesi ile kendi elektriğimizi üreteceğiz. Gelecek nesilleri korumak, onlara yaşanabilir bir dünya bırakmak için önemli bir adım atıyor, enerji üretmenin en temiz yolu güneş ışınlarını elektriğe çeviren “solar paneller” ile bu sistemi Ekinlik Adamızda hayata geçiriyoruz” dedib

“ADALARIMIZDA KÜLTÜR TURİZMİ CANLANACAKTIR”

Marmara Adaları’nın turizm açısından önemli bir merkez olduğunu ve turizm destinasyonlarını çeşitlendirecek çalışmalar yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, kültür turizmi için müze projesi üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Aksoy, “ 1905 yılında Marmaralı Pantelis ailesinden olan Kaptan Vasilis, Zannis ve Dimitris tarafından toplanan paralarla Rum Kız Okulu olarak inşa edilen, bir dönem Jandarma Karakolu ve bir süre de Hükümet Konağı olarak hizmet veren ve tamamı taş olan Marmara Merkez de bulunan bu yapının kent müzesine dönüştürülmesi için restorasyon çalışmaları başladı. Adalarımızda Kültür Turizminin canlanması açısından önemli bir paya sahip olacak olan bu müzede kurucuları Avni-Jale Özken çifti olan Çınarlı Kültür Varlıklarını Yaşatma Derneğinin envanterine ve belediyemiz envanterine kayıtlı etnografik ve arkeolojik eserler sergilenecektir. Tarihi binalar, mekânlar ve özellikle müzeler sosyal öğrenme koşullarının en elverişli olduğu alanlardır. Taşınır kültür ve tabiat varlıkları ile taşınmaz kültür varlıklarımızın belirlenerek korunması, değerlendirilmesi ve yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla tarihi binanın müze olarak kullanıma açılması Adalarımıza katma değer sağlayacağı önemli bir gelişmedir. Kültür turizmi olgusu, farklı uluslara, dinlere ve çeşitli etnik yapılara ait tarihsel ögelerin görülüp tanınmasını sağlamaktadır. Tarihi binanın müze olarak kullanılmasıyla birlikte Adalarımızda kültür turizmi canlanacak, bölgede çıkarılan kıymetli eserler sergilenecektir. İçerisinde bir toplantı salonun olması da planlanan yapının ön ve arka bahçeleri de aslına uygun restore edilerek vatandaşlarımızın kullanımına sunulacaktır. Farklılıkları zenginlik olarak gören bir anlayışla tarihe, kültüre, sanata, ortak değerlere ve geçmişi günümüze taşıyan eserlere sahip çıkmalı ve bu bilinci yeni nesillere aktarmalıyız. Bu topraklarda varolan her dönemden kalma mimarilere üzerine kattıklarımızla gelecek nesillere aktarmayı kendimize görev addediyoruz” dedi.

EĞİTİME, SPORA VE SOSYAL

ALANA YÖNELİK PROJELER

Yerel yönetim olarak gençler için eğitim, sportif ve sosyal alanlarda da projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Marmara Adalar Belediyesi Başkanı Süleyman Aksoy, “ Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın en iyi şartlarda öğrenim görmeleri için önemli bir projeye imza attık. Marmara Merkez’de elverişsiz koşullara sahip mevcut ilkokulun yıkılarak yerine, iş adamı rahmetli Ahmet Recep Mercan anısına oğullarının desteğiyle 18 derslikli yeni okulun yapım çalışmaları hızla devam ediyor.  Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun talimatları ile Spor Toto Genel Müdürlüğü tarafından Marmara ve Saraylar’a voleybol ve basketbol sahaları, Avşa Adamızda bulunan halısahaya 500 kişilik tribün kazandırdık. Bizim terminallerimiz limanlarımız. Marmara Adası Ulaşım Limanı Etüd Proje Hizmet alımının ihalesi 6 Ekim’de Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirildi. Marmara Adası’nda deniz ulaşımının tek bir bölgeden sağlanmasıyla merkez içi araç trafiği rahatlayacak ve liman belli bir düzen alacaktır.

ÖNCE EĞİTİM  

Uzaktan eğitim programı derslerine maddi imkansızlıklar sebebiyle katılamayan öğrencilerimize Belediye-vatandaş işbirliği ile ilk etapta 80 adet tablet dağıtımı gerçekleştirildi. Talep almaya devam ediyoruz, derse giremeyen tek bir öğrenci bırakmayacağız inşallah. Eğitimde engelleri aşıyoruz, tek temennimiz başarılarıyla gurur duymak.”

ADALARA HELİPORT

Marmara Adalarına ulaşılabilirliğin önemli bir konu olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, adalara bir helikopter pisti ve Saraylar Mahallesine de yolcu bekleme salonu yapacaklarını açıkladı. Aksoy, “ Helikopter iniş ve kalkışına uygun Marmara-Saraylar-Avşa’da heliport alanlarının çalışmaları tamamlanarak denemesi gerçekleştirildi. Adalarımıza deniz yoluyla ulaşım sağlanmakta olup, bu ulaşımı sekteye uğratacak olumsuz hava şartlarında afet ve acil durumlarda kullanılmak üzere ulaşımda çeşitliliği sağlamak amacıyla Marmara, Avşa ve Saraylar olmak üzere heliport yapım işi tamamlandı.  Adamızın değerli madeni mermerden yapılacak olan 375 metrekare taban oturumlu 3 katlı bina idari salonlar, konferans salonu, seyir terası, kafeterya, tuvalet, bebek bakım odası, bilet gişeleri ve yolcu bekleme salonunu kapsıyor” dedi.  

AVŞA-YİĞİTLER SAHİL PROJESİ

Turizmi canlandırmak adına sahil bölgesinde yenilikler yapacaklarını belirten Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, “Avşa Adası Yiğtler Mahallesi sahilde bulunan 10000metrekarelik arazi, kıyı şeridine uygun olarak tasarlanan proje ile yenileniyor. Proje içerisinde, 240 metrekarelik fitness alanı, halısaha ve yürüyüş yollarını kapsıyor. 03.11.2020’de Büyükşehir Kent Estetiği Daire Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan Yiğitler Sahil Revize Projesi ile Yiğitlerde yaşayan vatandaşlarımızın ve tatil için gelen ziyaretçilerimizin keyifle vakit geçireceği bir park alanı oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

ROMANKENT PROJESİ

Marmara Adaları’nda kentsel dönüşüm kapsamında sağlam olmayan yapıları yıkılarak yerine yenisinin yapılacağının müjdesini veren Başkan Süleyman Aksoy, “Eylül ayında Avşa’da roman vatandaşlarımızın yaşadığı bölgede çıkan yangında şükür ki hiçbir can kaybı yaşanmamış ancak evleri kullanılamaz duruma gelmiştir. Geçici yer teminleri sağlanmış olup çalışmalara başlanmıştır. Avşa Mahallemizde roman vatandaşlarımız için 147 metrekareden 6 adet tek katlı olmak üzere her blokda 4 daireden toplam 24 dairenin bulunacağı prefabrik ev yapım işi Belediye – vatandaş işbirliği ile hızla devam etmektedir”

PAŞALİMANI ADASI’NDA ASFALTLAMA ÇALIŞMASI

Paşalimanı Adası’nda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, “Sadece Marmara Adalar için değil biz 7/24 görev başındayız. Geçtiğimiz günlerde Paşalimanı Adası’ndaydık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yücel Yılmaz’ın talimatları ile başlatılan asfaltlama çalışmalarına Saraylar Mahallemizde bulunan ocaklardan malzeme temini sağlayarak nakliye işlemini gerçekleştirdik. Tüm işlemleri yakinen takip ettim. Paşalimanı’nda yaşayan hemşehrilerimize hayırlı uğurlu olsun. Vatandaşımızın bize olan güvenini boşa çıkarmıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Hamd olsun çalışmaya devam ediyoruz.  Her zaman diyorum, Ada’yı seviyoruz, Adalıları seviyoruz… Misafirlerimize kapımız sonuna kadar açık.