Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Balıkesir Şubesi, 9’u Balıkesir olmak üzere Türkiye’de 227 terörle mücadele gazisinin emekli maaşının kesilmesiyle ilgili basın açıklaması düzenledi.

SGK İl Müdürlüğü hizmet binasının önünde gerçekleşen basın açıklamasında; gazilerin emekli maaşının kesilmesinin sorumlusunun Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Sosyal Güvenlik Kurumu olduğunu söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Balıkesir Şube Başkanı Haydar Filiz, “17 Aralık 2019 itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye genelinde 227 terörle mücadele gazisinin emekli maaşlarını kesmiştir. Balıkesir ilinde ise bu sayı 9 kişidir. Vatani görevini yapmakta iken terörle mücadelede yaralanarak tedavisi bittikten sonra devletin gazi maaşı bağladığı her gazi aynı zamanda engelli bir vatandaş olmuştur. Tedavi sonucu sakatlığın kalmazsa zaten gazi olamazsın. Gazi olanlardan çalışabilir durumda olanlara rehabilitasyon amaçlı devlet kurumlarında çalıştırmak üzere 1 iş hakkı verilmektedir. Ya da bu Gaziler Kanununun Engelli alım sınavlarına girerek veya özel sektörde Engelli kadrolarında çalışarak her engelle vatandaş gibi; 5510 sayılı kanunun 28.maddesi gereği özür oranlarına göre devletimizin engelli vatandaşlara sağladığı emeklilik haklarından yararlanmakta idi. Ta ki 5510 sayılı kanunun 38.maddesi ve 6495 sayılı torba kanunun 80.maddesi çıkana kadar. Bu kanunlar çıktıktan sonra Gazilerin Engelli haklarından yararlanarak emekli olmasının önü kesildi. Bu kanunlar devreye girdiğinden itibaren gazilerin; askerlik yanı gazi olmadan önceki sigorta giriş ve primleri silindi. Devletimizin 5510 sayılı kanunun 28.maddesi ile engelli vatandaşlara sağladığı emeklilik hakları gazilerin elinden alınmıştır. Bu sebepten gazilerin emeklilik durumları ne kadar uzuv kaybı olursa olsun kolu bacağı olmasa da mecburi 60’lı, 65’li yaşlara kalmıştır.

ANAYASA’YA DA TERS

Gazilerin maaşlarının kesilmesinin iki temel sorumlusunun bulunduğunu kaydeden Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Haydar Filiz, “ 227 gazinin emekli maaşının kesilmesi sebebi ise; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu 2008 ve 2013 yılında çıkan kanun maddelerini bilmeyerek engellilikten dolayı günün dolup müracaat eden gazilere maaş bağlanması, şimdi ise ben hata yaptım hatamı yeni fark ettim şimdi maaşlarınızı kestim demesidir. Madem bu kişiler emekliliği hak etmiyordu Sosyal Güvenlik Kurumu neden bu kişilere emekli maaşı bağladı? Gazilerin maaşlarını kestiniz, sigorta primlerini yaktınız, sırada şehit aileleri de var mı? Sosyal Güvenlik Kurumu kendini kurtarmak için 7 Aralık 2019 tarihli 7194 sayılı kanunun 48. Maddesi ime 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 79.madde ile bu kişilere 6 yıldır ödenen maaşlarını geri istememek için bir kanun çıkardı. Çıkarır çıkarmaz 10 gün içinde gazilerin maaşları kesildi. Bu gaziler sehven emekli edildiler bahanesiyle 17.12.2019 itibari ile emekli maaşlarını kesilmiştir. Gazilere hem işlerinden olmuşlar hem de bağlanan emekli maaşları kesilerek mağdur edilmişlerdir. Gazilerin maaşlarının kesilmesinin 2 temel sorumlusu vardır. Birincisi TBMM’dir. 6495 sayılı kanunun 80.maddesi ile gazilerin engelli bir vatandaş gibi emekli olmasının önünü kesmesi ve 5510 sayılı kanunun 38.maddesi ile askerlik öncesi sigorta giriş ve prim günlerini yakmasıdır, gasp etmesidir. İkinci sorumlusu Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Kanun bilmez, çıkan kanunları takip etmez, Sosyal Güvenlik Kurumu bu kanun yürürlüğe girdiği halde kanundan haberi olmadığından, gaziler emekli edip şimdide ben yeni fark ettim diyerek maaşlarını kesmiştir. Bu sorumlu iki kurumu göreve davet ediyoruz.  Anayasanın 10.maddesinde ‘Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz” ifadesi yer alır. 61. Maddesinde de “Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar” hükmü bulunmaktadır. Bu kurumların yaptıkları işler Anayasa’ya da aykırıdır” dedi.