İzmir’de yüzgecine parke taşı bağlanmış deniz kaplumbağası ölü bulundu
İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak Sahili’nde, yüzgecine parke taşı bağlanmış halde ölü bir deniz kaplumbağası bulundu. Olay, Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) tarafından bildirildi.
Olayın tespiti ve ilk inceleme
Dernek yetkililerine gelen ihbar üzerine bölgeye giden ekipler, sahilde ölü bir yeşil deniz kaplumbağası tespit etti. Yapılan ilk incelemede kaplumbağanın yüzgecine parke taşı bağlandığı görüldü.
EKODOSD’nin açıklamasında, hayvanın üzerinde derin bir kesi izi bulunduğu, bunun muhtemelen bir aletle vurularak yapılmış olabileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, kaplumbağanın öldürüldükten sonra ayağına bağlanan parke taşıyla denize atıldığı değerlendirmesi yer aldı.
Dernek başkanının değerlendirmesi
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, benzer bir olayın 17 Haziran’da Kuşadası’nda yaşandığını, ancak o kaplumbağanın balıkçılar tarafından kurtarıldığını hatırlattı. Sürücü, olaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “İnsanlık dışı bir olayla karşı karşıya kaldık. Yaptığımız incelemelerde hayvanın üstünde derin bir kesi izi vardı. Muhtemelen bir aletle vurarak öldürmüşler. Ve daha sonra da ayağına bir parke taşı bağlayıp atmışlar.”
Sürücü, olayın failinin vicdanı olmadığını düşündüklerini belirtti. Dernek yetkilileri, benzer saldırıların tekrarlanmasını önlemek ve sorumluların tespit edilmesi için yetkililere başvurulacağını ifade etti.
Koruma, tehlikeler ve toplumsal tepki
Deniz kaplumbağaları, özellikle yuvalama dönemlerinde hassas türler arasında yer alıyor. Bu tür olaylar, hem bireysel hem de ekosistem düzeyinde olumsuz etkiler yaratıyor. EKODOSD ve benzeri sivil toplum kuruluşları, deniz canlılarının korunması ve benzer saldırıların engellenmesi için farkındalık çalışmalarını sürdürüyor.
Konuyla ilgili kamuoyu duyarlılığını artırmak ve koruma uygulamaları hakkında bilgi edinmek isteyenler, WWF-Türkiye’nin deniz kaplumbağalarıyla ilgili sayfası gibi kuruluşların bilgilendirmelerine başvurabilir.
Olayla ilgili soruşturma ve incelemelerin nasıl ilerlediği konusunda resmi bir açıklama bulunmuyor. EKODOSD yetkilileri, benzer vakaların takipçisi olacaklarını ve gerektiğinde yetkili mercilere başvuracaklarını bildirdi.





