Adalar ve Silifke Belediye Başkanları görevden uzaklaştırıldı

Adalar Belediye Başkanı ve Silifke Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

Adalar ve Silifke Belediye Başkanları görevden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat ile Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut’un tutuklanmaları üzerine görevlerinden geçici olarak uzaklaştırıldığını duyurdu.

Karar ve gerekçe

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki belediye başkanının da haklarındaki soruşturmalar kapsamında tutuklandıkları gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırıldıkları belirtildi. Açıklamada, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma ve Rüşvet Almak” suçlarıyla yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından 23 Haziran 2026 tarihli karar ile tutuklandığı kaydedildi.

Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut hakkında ise aynı nitelikteki suçlar nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında Silifke Cumhuriyet Başsavcılığının 22 Haziran 2026 tarihli kararıyla tutuklama kararı verildiği bildirildi.

Hukuki dayanak

Bakanlığın açıklamasında, Anayasa’nın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca, söz konusu tutuklanmalar üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından geçici tedbir amaçlı uzaklaştırma işlemlerinin uygulandığı ifade edildi. Açıklamada bu tedbirin, soruşturma ve yargı süreci tamamlanıncaya kadar geçici olduğu vurgulandı.

Kararın metninde yer alan ayrıntılara ve Bakanlık duyurusuna aşağıdaki resmi açıklamadan ulaşılabilir:

İçişleri Bakanlığı açıklaması

Süreç ve olası gelişmeler

İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanan görevden uzaklaştırma, ilgili belediyelerde idari işleyişin aksamaması amacıyla alınan bir tedbirdir. Bu tür durumlarda belediye meclisince veya kanunda öngörülen diğer yetkililerce geçici görev dağılımı yapılabilir; ancak uygulamanın ayrıntıları ilgili belediyelerin mevzuatına göre şekillenir.

Soruşturmaların ilerlemesiyle birlikte savcılık ve mahkeme süreçleri devam edecek. Hem Adalar hem de Silifke belediyeleriyle ilgili idari ve hukuki süreçlere dair yeni gelişmeler olması halinde resmi duyurularla bilgi paylaşılacaktır.

Yerel yönetimler açısından etkileri

Belediye başkanlarının görevlerinden uzaklaştırılması, ilgili ilçelerde yürütülen projeler ve günlük belediye hizmetleri üzerinde kısa süreli düzenlemelere yol açabilir. Yerel yönetimlerin işleyişinin sürekliliğini sağlamak amacıyla belediye içinden veya üst idareden geçici görevlendirmeler yapılması olağandır.

Kamuoyuna yansıyan bu tür idari tedbirler, hem hukuki süreçlerin şeffaf yürütülmesi hem de yerel hizmetlerin aksamaması açısından yakından takip edilecek.

Share it :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *