Yedin-içtin, gezdin-tozdun dünyalığını yaptın! Gittiğin her yerde adın yolsuzluklarla anıldı. Hani senin bir lafın vardı“Devlet her zaman 18 yaşında” diye… Gördün mü şimdi Devlet BABAYI…

Eski Balıkesir Valisi Mustafa Yaman’ın, merkeze çekildiği haberi, Mardin kadar Yaman’ın eskiden görev yaptığı tüm illerde de coşkuyla kutlandı. Neredeyse görev yaptığı her ilde adı çeşitli yolsuzluklara karışan Mustafa Yaman, Balıkesir’de görev yaptığı dönemde de YENİSÖZ’ün ortaya çıkardığı “Sigorta Skandalı”yla anılmış, Türkiye gündemine oturmuştu. YENİSÖZ’ün Yaman’la ilgili yaptığı “Vali Yaman Çıktı” ve “Nitelikli Dolandırıcılık” manşetleri o döneme damga vurmuş, Yaman’ın medya grubumuza açtığı davalar beraatle sonuçlanmıştı.

————————————————

ARTIK MERKEZİN YAMAN’I OLACAK

Balıkesir Valiliği yaptığı 2014-2016 yılları arasında adı birçok skandala karışan ve son olarak Mardin Valiliği görevinde yaptığı astronomik harcamalarla ülkenin gündemine gelen Mustafa Yaman, son Valiler Kararnamesi’yle Mülkiye Başmüfettişi olarak merkeze çekildi.

Balıkesir’de görev yaptığı 2014-2016 yılları arasında adı nitelikli dolandırıcılık, devlet imkânlarını kişisel ihtiyaçları için kullanma yine devlet kaynaklarından yapılan astronomik harcamalar gibi olaylarla gündemden düşmeyen ve son olarak Mardin Valiliği yapan Mustafa Yaman, son yayınlanan Valiler Kararnamesi’yle merkeze çekildi. Balıkesir’de görev yaptığı dönemde hakkındaki suçlamalardan dolayı İçişleri Bakanlığı’nca gönderilen müfettişler tarafından soruşturma geçiren Yaman, görev yaptığı iki yıl boyunca şehrin siyasileri arkasından yaptığı kulis çalışmalarıyla dikkat çekmişti.

MARDİN’DE DEVLET BÜYÜKLERİNE ASTRONOMİK HEDİYELER

Mardin Valiliği döneminde de yaptığı astronomik harcamalarla gündeme gelen Yaman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlara gümüşçülerden 600 bin liralık hediye alarak Türkiye gündemine gelmişti.

TUNCELİ’DE SEÇİM KANUNUNA MUHALEFETTEN 7 AY 15 GÜN HAK MAHRUMİYETİ ALMIŞTI

Tunceli Valiliği döneminde de yerel seçimlerde öncesinde valilik imkanlarıyla bir siyasi partinin seçim propagandasına yardım ettiği gerekçesiyle 7 ay 15 gün hak mahrumiyeti cezası alan Mustafa Yaman, cezası Yargıtay tarafından ertelenmişti. Yaman, o dönem Tunceli’de 5 milyon lira değerinde beyaz eşya dağıtarak bir siyasi partinin seçim propagandasına yardım etmişti.

BİR DARBEDE HUKUKTAN GELMİŞTİ

Balıkesir’de görev yaptığı dönemde başta ‘Nitelikli Dolandırıcılık” haberleri başta olmak üzere skandallarını yazan SEMBOL Medya Grubu’nu dava eden Yaman’a o dönem bir darbede hukuktan gelmişti. SEMBOL Medya Grup Başkanı Semih Bolluk’un, Vali Mustafa Yaman’a karşı verdiği hukuk mücadelesi zaferle sonuçlanmış, İzmir Bölge Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, Yaman Vali hakkındaki ‘Nitelikli dolandırıcılık’ hakkında Sembol Medya Grubu çıkan haberlerin tamamıyla ilgili Bolluk’a beraat kararı vermişti.

PARALEL YAZARA SPONSOR OLMUŞTU

Her dönem güç ve erki elinde bulunduranlara devlet imkanlarını kanalize eden Mustafa Yaman, Giresun Valiliği döneminde ise FETÖ’çü Taraf yazarı Mehmet Baransu’nun “Mösyö” kitabını valilik bütçesiyle NT Mağazalarından satın alarak sokaklarda dağıtmıştı. Balıkesir Valiliği döneminde ise Bakanlığın FETÖ dershanelerini kapatın emrine rağmen dershanelerin kapatılmaması için Milli Eğitim Müdürlüğüne kök söktürülmüştü.

SİGORTA ŞİRKETİNİ NASIL DOLANDIRMIŞTI

Ankara’da Eva Garden sitesi yönetimi 21.09.2014’te sitedeki hasarın yaklaşık 6 milyon lira olduğunu tespit edip olağanüstü genel kurul toplayarak üyelerini bilgilendirdi.

Ankara Çayyolu semtindeki lüks villası olan Mustafa Yaman’ın, heyelan nedeniyle sitede oluşan hasardan dolayı payına 169 bin 230 lira ödeme tablosu çıkartıldı. Yaman’ın payına düşen söz konusu paranın yüzde 50’si olan 84 bin 615 lira 26 Aralık 2014’te, geri kalan bölümü ise Ocak ve Şubat 2015’te eşit taksitlerle ödenecekti. Yaman, ‘Evim hasarsız’ diye sigorta poliçesini kendisine gelen ödeme emrinden üç gün önce 29 Aralık 2014’te yaptırıyor. Üstelik Yaman, kendisine tebliğ edilen hasar 169 bin 230 lira olmasına rağmen şirketten 500 bin lira istedi. Şirketin eksperlerinin bu girişimi sezmesiyle olay ortaya çıkmıştı.

İŞTE MUSTAFA YAMAN’IN DİĞER SKANDALLARI

1)Mustafa Yaman’ın Ankara EPDK’da çalışan eşi ve Kırklareli Üniversitesi’nde görevli kızı, haftada iki defa devletin resmi makam araçlarıyla getirilip götürülmesi. Eşi ve kızının getirilip götürülmesine bir şoför ve iki polisin eşlik etmesi.

2) Yaman’ın eşi ve kızının resmi araçla getirilip götürülmesinde 10 ayda 25 ton mazot harcanması.

3)O dönem Kırklareli Üniversitesi’nde görevli kızı Elif Nur Yaman’ın bitirme tezinin bedavaya İngilizceye çevrilmesi için Balıkesir Üniversitesi’ne talimat verilmesi.

4)Valiliğe denetime gelen sayıştaş müfettişlerinin devlet imkanlarıyla Midilli’ye tatile götürülmesi.

5)Valilik Konağı’nda yaptığı kişisel harcamaları devlete ödetmesi.

6)Makam aracına selam vermeyen öğretmenin korumalar tarafından darp edilmesi

MERKEZ VALİLİĞİ NEDİR?

Kararnameyle valilerin alındığı merkez, İçişleri Bakanlığı binasında bulunuyor. Bir odada birkaç sandalye ve masadan ibaret olan merkeze alınan valilerin yetkileri alınıyor