Adana- Döne, 30 yıl çalıştığı tekstil sektörünü bırakıp dolmuş şoförü oldu,

Adana- Döne, 30 yıl çalıştığı tekstil sektörünü bırakıp dolmuş şoförü oldu

Adana’da 30 yıl tekstil çalıştı, çocukluk hayali dolmuş şoförlüğünü gerçekleştirdi

ADANA’da 52 yaşındaki Döne Dokuzoğlu, 30 yıl çalıştığı tekstil sektörünü bırakarak çocukluk hayali olan dolmuş şoförlüğüne başladı. Mersin’in Anamur ilçesinden Adana’ya taşınan Dokuzoğlu, Barkal Dolmuş Kooperatifi hattında görev yapıyor.

Erkek egemen bir hatta tek kadın şoför

Tekstil sektöründeki yılların ardından direksiyon başına geçen Dokuzoğlu, hattında onlarca erkek şoför arasında tek kadın olarak çalışıyor. Yolcularından olumlu tepkiler aldığını belirten Dokuzoğlu, mesleğini sevgi ve özveriyle sürdürüyor. “Şu an yaklaşık 100 erkekle birlikte çalışıyorum ve tek kadınım,” diyerek hattın yapısını aktardı.

Çocukluktan gelen alışkanlıklar ve aile etkisi

Küçük yaşlardan itibaren “erkek gibi” yetiştirildiğini söyleyen Dokuzoğlu, tarlalarda, seralarda ve babasının demirci dükkanında çalıştıklarını anlattı. Babasının kendilerine öğrettiği “kimseden beklenti içinde olmayın” sözleriyle yetiştiklerini belirtti. Bu yönelimin, onun araç kullanmaya olan ilgisini ve bağımsız çalışma isteğini pekiştirdiğini ifade etti.

Karşı çıkanlara rağmen ısrarlı bir tercih

Mesleğe başlarken birçok zorlukla karşılaştığını anlatan Dokuzoğlu, çevresinden ve meslektaşlarından gelen itirazlara rağmen vazgeçmediğini söyledi. “Birçok kişi ‘Olamazsın’ dedi. Hatta bana, ‘Saçın uzun, aklın kısa’ diyenler oldu,” şeklinde yaşadıklarını aktardı. Buna rağmen, işe daha sıkı sarıldığını ve kalıcı olma kararlılığını koruduğunu belirtti.

Kadınlara örnek olma isteği

Dokuzoğlu, amacının kadınlara örnek olmak ve kadınların da dolmuş veya taksi şoförlüğü gibi mesleklerde yer alabileceğini göstermek olduğunu söyledi. Kadınların farklı meslek dallarında yer almasının önemine vurgu yaparken, toplumsal destek çağrısında bulundu: “Erkekler kadınlara köstek olmasın, destek olsun.”

Kadınların iş yaşamına katılımı ve meslek seçimindeki çeşitlilik hakkında resmi verilere ve araştırmalara başvurmak isteyenler için TÜİK verileri incelenebilir. Bu tür hikâyeler, toplumda cinsiyet normlarının kırılmasına dair tartışmaları da canlı tutuyor.

Döne Dokuzoğlu’nun öyküsü, geleneksel iş bölümlerinin dışına çıkmak isteyen kadınlar için bir örnek teşkil ediyor. Yıllarca tekstil sektöründe çalıştıktan sonra farklı bir mesleğe geçiş yapan Dokuzoğlu, hem kişisel tatmin hem de kadınların meslek çeşitliliğine katkı sağlama hedefiyle direksiyona geçti.

Share it :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *