Balıkesir Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, Kurban Bayramı sonrasında mevcut hayvan varlığının korunup süt üretiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için sütün litre fiyatının 10 liradan 14 liraya yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Üreticinin girdi maliyetleri altında üretmekte zorlandığına dikkat çeken Çetin, “Geçtiğimiz yıllarda üretici sütten kazanamadığı için dişi hayvanlarını kestirdi. Sonrasında hem süt hem et fiyatları aldı başını gitti. Dişi hayvanların mezbahalara gitmemesi için süt litre fiyatı 10 liradan 14 liraya yükseltilmeli ve üretici kazanır hale getirilmelidir” dedi.

Balıkesir Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, Kurban Bayramı sonrasında süt fiyatlarında güncelleme yapılmaması durumunda dişi hayvan kesimlerinin artabileceği uyarısında bulundu.  Süt üreticilerinin girdi maliyetlerinin altında ezildiğine dikkat çeken Hasan Çetin, “Kurban Bayramı sonrasında mevcut hayvan varlığıyla süt üretiminin devam edebilmesi için süt fiyatlarının güncellenmesi gerekir. Şu anda üreticinin eline 1 litre süt için 10-10,50 lira gibi bir ücret geçiyor. Bu ücretler üreticinin girdi maliyetlerini karşılamıyor. Üreticinin küstürülmeden üretmeye devam etmesi adına bu ücret  14 lira seviyesine yükseltilmelidir. Eğer sütteki fiyat güncellemesi beklentilerin altında olursa geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi dişi hayvanlar kesime gider. Dişi hayvan varlığının azalması da piyasadaki süt arzını düşüreceğinden dolayı tüketici hem sütü hem süt ürünlerini hem de eti yüksek fiyattan yemek durumunda kalır. Burada hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorlamadan sürdürülebilir bir fiyat politikası belirlenmeli. Üreticinin kazanabilmesi için süt 14-15 liralara gelmeli. Ancak bu güncellenme sonrasında yemde ve diğer girdi maliyetlerinde artış olursa yapılan güncellemenin anlamı kalmaz. Bu dengenin iyi hesaplanması ve sürdürülebilir şekilde üretimin ve tüketimin devam etmesi gerekir.” Dedi.