Balıkesir’de en çok esnafı bulunan Balıkesir Umum Kahveciler, Gazinocular ve Benzerleri Odası Başkanı Bülent Bilir, son dönemdeki zamların üyelerinin işlerine olumsuz yansıdığını belirtti.

Çay, şeker, kira ve personel gideri ana kalem girdi maliyetlerini karşılamakta zorlandıklarını belirten Bülent Bilir, önümüzde ay çay tarifesine güncelleme yapacaklarını kaydetti. Bilir, “Piyasada seçimler öncesinde ve sonrasındaki ekonomik sıkıntıların devam etmesiyle bundan kahveci esnafı da ister istemez etkileniyor.  Çay, şeker, kira gibi ana kalemlerimize gelen zamların yanı sıra personel giderlerinin artmasıyla birlikte bunlarla mücadele ediyoruz. Bir an önce bu durumun düzelmesi için mücadele ediyoruz. Esnafın işi oluyor ancak gelirimiz, giderimizi karşılamıyor. Bunu da aşmak için bizde gerektiğinde fiyat düzenlemesi yapmak durumunda kalıyoruz. Önümüzdeki ay bizde tarifler üzerinde bir fiyat artışına gideceğiz. Şu anda çay tarifemiz 5 lira. Maliyet hesaplama yapacağız ve ona göre yeni tarifeyi belirleyeceğiz. Bugünlerde maliyet hesaplaması yapmakta zor oluyor. Esnafın mağdur olmaması adına elimizden geleni yapacağız.

“ÇAYI 1 LİRAYA SATTIĞIMIZDA KAZANIYORDUK

ŞİMDİ MALİYETLERİ ZOR KARŞILIYORUZ”

Gelirlerinin, girdi maliyetlerini karşılayamaz hale geldiğine dikkat çeken Bilir, “Çay şu anda en az 5 liradan satılıyor. Bu fiyat esnafımızın giderlerini kurtarmıyor. Esnafımız çayı 1 liraya sattığı dönemde cebine para koyabiliyordu ama 5 liradan satış yapıyoruz ancak giderlerimizi karşılayamıyoruz. Ana giderlerimizin ne kadar arttığını siz hesaba katın. Bizde kapanan dükkan olmuyor, dükkanlar el değiştiriyor. Bir arkadaşımız bırakıyorsa başka biri açıyor. EYT ile gelen bir emeklilik furyası da var. Emekli olup işyerinden ayrılan kişilerin aldığı tazminatla yapmayı düşündükleri ilk iş bizim sektör oluyor. Yaz sezonu geldi, kurban bayramını geçirdik, turizm sezonu açıldı.

REKABETİ FİYATTA DEĞİL HİZMETTE YAPALIM

Kentin boş kalmasıyla birlikte işlerimizde bir düşüş yaşanıyor. Bundan bizim de payımıza düşüyor. Maliyetin altında satış yapan yerler var. Kimileri dükkanları kendilerinin olduğu için daha ucuz çay satıyor ama biz bu esnafa kendilerinden ziyade diğer esnaf arkadaşlarını düşünmeleri gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Bunun da hakkının alınması gerektiğini anlatıyoruz. Biz rekabetin kaliteyle yapılması gerektiğini belirtiyoruz. Arkadaşlarımızı uyarmaya çalışıyoruz. Simit, ekmek fiyatındaki tarife nasıl ortaya çıktığında tüm fırınlar uyguluyorsa bizimde böyle yapmamız lazım.