Tarım Orman İş Sendikası tarafından düzenlenen eğitimde orman işçilerine iş güvenliği ve ilk yardım konularında bilgiler verildi. Eğitimin ardından katılımcılara sertifikaları da dağıtıldı.

Tarım Orman İş Sendikası, Balıkesir İvrindi’ye bağlı Gümeli köyündeki orman işçilerine “İlk Müdahale-İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimi verdi. Tarım Orman İş Sendikası, uluslararası paydaşı BWI’nın (Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternayoneli) katkılarıyla yurt genelinde gerçekleştirdiği eğitimlerini sürdürüyor. Son eğitimi Balıkesir’de gerçekleştiren Tarım Orman İş, İvrindi ilçesine bağlı Gömülü Mahallesi’nin Alfat mevkisinde orman işçileriyle bir araya geldi.

Bölgedeki kesim çalışmalarını sürdüren çok sayıda işçiye eğitim projesi kapsamında baret, yelek ve yağmurluk armağan edildi.  İşçilere ilkyardımın önemini anlatan Dr. Mustafa Gündüz, olası kaza ve yaralanma gibi durumlarda etraftaki materyallerin nasıl hayat kurtaran birer müdahale aracına dönüştürülebileceğini vurguladı.  İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Hakan Çakır ise orman işçilerinin çalışırken karşılaşabilecekleri meslek hastalıklarının yanı sıra olası iş kazalarının nasıl önlenebileceğine ilişkin bilgiler verdi.

‘Kutsal Ama Riskli Meslek ’

Etkinlikte konuşan Tarım Orman İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş, orman köylüsü ve orman çalışanlarının tümünün meslektaş olduğunu belirterek, “Ormancılık kutsal olduğu kadar riskli bir meslek. Eğer insanlar hala temiz hava soluyabiliyor, temiz suya ulaşabiliyorsa bu mesleğin buradaki katkısı büyüktür. Orman köylüsünden orman teşkilatındaki tüm kademelere kadar herkes bir zincirin halkalarıyız” dedi.  Durmuş, ormancılık mesleğine ilk başladığı yıllarda iş kazası geçiren bir arkadaşını diğer meslektaşlarıyla birlikte 3,5 saat boyunca sırtlarında taşıdıklarını ancak kurtaramadıklarını anlatarak, “İnsanın en temel hakkı, yaşam hakkı yani sağlıktır. Ormandan eve dönüp ailenize, çocuklarınıza kavuşabilmeniz için uymanız gereken kurallar var. Yorgun çalışmak ya da dikkatsizlik telafisiz sonuçlar doğurabilir. 2020 yılından bu yana 4 binden fazla orman işçimize eğitimler verdik.Ormanlardaki iş kazalarında ölüm sayıları her yol artıyor. Haziran 2023’ün sonuna kadar 315 kişi yaşamını yitirdi. Geçen yıl 615’ti. Korkunç bir rakam. Onun için bu eğitimleri çok önemsiyoruz, sizlerin de önemsemesini istiyoruz” dedi.