Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem, seçim sonrasında esnafı gözünün EYT’de mağduriyetlere neden olan Bağ-Kur-sigortalı emeklilik gün sayısı arasındaki adaletsizliğin giderilmesinde olacağını söyledi.

Esnafın yeni dönemde işlerinin yükseltilmesi için düşük faizli krediye ihtiyaç duyduğunu ifade eden Erdem,  500 bin liralık kredi limidinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

BESOB Başkanı Fehmi Erdem, seçim süreci sonrasında esnafı gözünün çıkacak yasalarda olduğunu belirtti. Bağ-Kurlularla, sigortalı çalışanlar arasındaki gün sayısını etkileyen yasanın çıkmasını beklediklerini ifade eden Erdem,  “ Seçim sonuçları vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bizim esnaf camiası olarak beklentimiz, seçim öncesinde verilen vaatlerin hayata geçirilmesidir . Esnaflarımız, Bağ-Kurlu olduklarından dolayı gün sayısından etkileniyordu. Sigortalılar 7 bin 200 günde emekli olurken,  aynı işyerinin sahibi Bağ-Kurlu esnafımız 9 bin günde emekli oluyordu.  Bu durum EYT’de de büyük mağduriyetlere neden oldu. Şu anda çevremizde birçok esnaf Bağ-Kurlulara getirilen 9 gün işgünü şartı nedeniyle emekli olamıyor. Cumhurbaşkanımız bu aradaki farkın kapanacağına dair söz vermişti. Esnaf camiası olarak bu konunun takipçisi olacağız. En kısa zamanda bunun gereğinin yapılmasını bekliyoruz”dedi.

BALIKESİR’DE 16-17 BİN

ESNAF BUNU BEKLİYOR

Esnaf camiasına diğer bir mağduriyet konusunun da kadınlara doğum borçlanması olduğunu dile getiren BESOB Başkanı Fehmi Erdem, “  Bununla beraber kadın sigortalı çalışanların doğum borçlarını ödenmesi konusu var. Doğumdan önce sigortası olanlar 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapabiliyor fakat doğumdan sonra sigorta başlangıcı olanlar yapamıyordu. Bu tezattı. Biz bunun değiştirilmesi gerektiğini her zaman haykırıyoruz ama maalesef sesimizi duyuramadık. İnşallah bu sese de kulak verirler. Bizim de sicile kayıtlı 50 bin esnafımız var bunun 16-17 bini kadın esnafımız. Kadın esnafımızın beklentisi de bu yönde. İsteğimize kulak verip, bu sorunu da çözüme ulaştırırlar” dedi.  

500 BİN ÜST

LİMİDİ ARTTIRILMALI

Esnafın yeni dönemde işlerini büyütebilmesi ve rahat nefes alabilmesi için düşük faizli krediye ihtiyacının olduğunu vurgulayan BESOB Başkanı Fehmi Yörük, esnaf kefalet  kooperatifleri aracılığıyla verilen kredilerin limidinin 500 bin liradan daha da yukarıya çıkarılması gerektiğini belirtti.  Enflasyondan dolayı 500 bin liranın esnafın işini büyütmesine tam anlamıyla katkı sağlamadığını ifade eden Erdem, “  Önce çok düşük faizli kredi beklentimiz  var. Esnaf Kefaalet’in verdiği 500 bin lira üst limitli kredi artık düşük kaldı. Bu kredinin yükseltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu rakam günümüzde esnafın beklentilerinin altında kaldı” dedi.