Gönen’de yapılacak dünyanın en büyük Jeotermal Sera Tarım Dayalı İihtisas Organiza Sanayi Bölgesi Projesi(TDİOSB) Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanarak tüzel kişilik kazandı.

Gönen’e kurulacak Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB), Dünya’nınen büyük  tarım-sanayi kümelenme projesi olacak. Türkiye tarımına yön verecek olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vizyon projelerinden olan Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesiyle ilgili güzel bir haber geldi. Balıkesir Valiliği (YİKOB), Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Gönen Belediye Başkanlığı, Gönen Ticaret Odası, Gönen Ticaret Borsası ve Gönen Ziraat Odasının el birliği ve gönül birliği ile kurucu ortak olarak yer aldığı, kurulduğu bölgeye değer katacak üretim üssü ve dünyanın en büyüğü olacak Balıkesir Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB Başvuru Projesi Bakanlığımızca onaylanarak tüzel kişilik kazandı. Kent tarım uygulamasıyla, kentin gıda ihtiyaçlarının arz-talep dengesi gözetilerek bölgenin kaynaklarıyla üretilmesi, doğrudan veya işlenerek pazara sunulmasına yönelik geniş bir çerçeveyi içerisinde barındıran projeyle Balıkesir, Türkiye’nin yeni Antalyası olacak.

8BİN DEKAR ÜZERİNE 10 MİLYAR TL YATIRIM

8 bin dekar alan üzerinde kurulacak ve yatırım tutarı yaklaşık 10 milyar TL olacak olan Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB’de, teknolojik endüstriyel seralarda topraksız tarım yapılması ve yıllık #250 bin ton sebze üretimi hedeflenmektedir. Yılın 11 ayında üretim yapılması ve bu hali ile önemli bir üretim üssü olması hedeflenen Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB’de, üretilecek ürünlerin işlenerek katma değerli ürünlere dönüştürülmesine yönelik sanayi tesislerinin de yer alması planlanmaktadır. Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB’de, öncelik kadınlarda olmak üzere 10 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor.

RES,GES,BİYOKÜTLE ENERJİSİNDEN İSTİFA EDİLECEK

Tarımsal üretim potansiyeli itibarıyla önemli bir yere sahip olan Balıkesir’de, yeni bir girişim olarak değerlendirilen Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB’de, jeotermal kaynak ile birlikte RES, GES ve biyokütle enerjisinden de istifade edilmesi üretim maliyetlerinin önemli oranda düşürülmesi hedeflenmektedir. İstanbul, İzmir, Bursa, Çanakkale, Manisa, Denizli, Bilecik, Eskişehir gibi pazarlara lojistik olarak otoyollar, Bandırma Limanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, Balıkesir Merkez ve Edremit Kocaseyit Havalimanları ile hem hava hem kara hem de deniz yoluyla bağlantısının bulunmasından dolayı Gönen Jeotermal Isıtmalı Sera TDİOSB, faaliyete geçtiğinde yaklaşık 35 milyon nüfusa hitap edecek ve kent tarımı uygulamasına da önemli bir katkı sağlayacaktır.