Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Küçükkaptan, esnaf odaları iftar programında depreme yönelik yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Balıkesir’deki yapıların yüzde 60’nın riskli sınıfına girdiğini belirten Küçükkaptan, Büyükşehir Belediyesi olarak çok büyük bir afet koordinasyonu merkeze yapmaya hazırlandıklarını açıkladı.  Kentsel dönüşüm ve güvenli yapılar konusunda da çalışma yaptıklarını ifade eden Küçükkaptan, “Balıkesir’in yapı çepherinde iki katlı, üç katlı, çelik konstrüksiyondan yapılmış yapıları yapacağız” dedi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, esnaf oda başkan ve yönetimlerine verdiği iftar yemeği organizasyonunda Genel Sekreter Dr. Mustafa Küçükkaptan, Balıkesir’in deprem ve yapı riskine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı.  Türkiye’nin 11  ilini etkileyen deprem felaketi sonrasında Balıkesir Büyükşehir  Belediyesi’nin hızlı bir şekilde harekete geçtiğini belirten Mustafa Küçükkaptan,   deprem master planını oluşturduklarını açıkladı. Balıkesir’deki yapıların yüzde 60’nın riskli sınıfında yer aldığını vurgulayan Küçükkaptan, “ Biz afet bölgesindeyiz. Bundan dolayı oturduk arşivlere inip Karesi ve Altıeylül’den başlayarak tek tek binaları analiz ettik. Gerçeklerimiz çok iç açıcı değil, yüzde 60 seviyelerinde binalarımız riskleri var. Bu yüzde 60 diye belirttiğimiz binalar 2000 yılı öncesi yapılmış binaları riskli kabul ediyoruz.  Bir yapı denetim sistemi yok, bir ruhsatlandırma sistemi yok, bir beton sistemi yok. 2000 yılından bu yana da kaçak şekilde yapılmış çok az sayıda da binamız var. Balıkesir yüzde 60 yapı stoğu açısından riskli bir bölgede yer alıyor. Deprem kuşağına baktığımızda hepimizi etkileyecek Marmara fay hattı hemen yanı başımızda.  İkinci riskli fay hattı Bandırma bölgemizden geçiyor. Üçüncü fay hattımız merkezde olan fay hattı. Diğeri de Edremit Körfezi’nde. Bizim en çok korktuğumuz konu İstanbul’u etkileyen bir deprem durumunda bundan Balıkesir’de etkilenirse Türkiye İstanbul’a mı koşar, Balıkesir’e mi koşar gerçeğinden hareket ediyoruz. Tabi ki herkes yoğun kaybın yaşanacağı İstanbul’a gidecektir. O yüzden Balıkesir Büyükşehir  Belediyesi’nin,  kurumlarının, odalarının yapması gereken tek şey kendi kendimize yetebilecek tedbirleri almaktır. Bütün planlarımızı yenilemeye çalışıyoruz. Bütün belediye başkanlarımızı siyasi parti ayrımı yapmaksızın tek tek konuşuyoruz. Deprem master planı çalışmalarına başladık. Deprem master planı deprem oluncaya kadar tedbir almak, yapıları güçlü tutmak deprem olduğu andan itibaren de sosyal yardımlarla ayağa kalkma hareketine destek vermektir” dedi.

“ÇOK BÜYÜK BİR AFET KOORDİNASYON MERKEZİ YAPMAYA HAZIRLANIYORUZ”

Deprem öncesi ve sonrası olmak üzere iki başlık altında çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Balıkesir Büyükşehir  Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Küçükkaptan, “Başkanımız, deprem bölgesinde yoğun çalıştı. 11 ilin hepsinde Balıkesir ismi var. Bölgeye gittiğinizde ben Balıkesir’den geliyorum deyin sizi buğulu gözlerle karşılarlar. Çünkü biz orada hizmet ettik. Büyükşehir Belediye Başkanımız deprem bölgesinden gelince bize yapmamız gereken şeyleri tek tek anlattı. Çok büyük bir afet koordinasyon merkezine hazırlanıyoruz. Toplanma alanları yeniden güncellendi ve sistemlere girildi. Bir poların ne kadar değerli olduğu deprem sonrasında ortaya çıktı. Şu anda onbinlerce polar diktiriyoruz, depolarımıza koyuyoruz. Gıda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Planlarımızda sağlam zemin, sağlam yapı, çıkma yapma, bodrum alanlarına inme, çatı katı yapma gibi konuları yeniden gözden geçiriyoruz. Zeminimiz çok iyi değil ama suyun üzerine bile yapılıyor ve depremden etkilenmiyor. Her şeyin bir teknolojisi var bizde buna ayak uyduruyoruz. Yeni açılan imar bölgelerimizde yapı kalitelerini güçlendirmeye çalışıyoruz. Ama en önemlisi olan kenti değiştirmek için kentsel dönüşüme gitmek.  Maalesef insanız ve hep daha fazlasını istiyoruz. 3+1 ev istiyoruz, o da yetmiyor 4+1 olsun istiyoruz. Kapısını çaldığımız kişiler bizi böyle karşılıyorlar. Bu da sıkıntılar yaşatıyor. Balıkesir’in yapı çepherinde iki katlı, üç katlı, çelik konstrüksiyondan yapılmış yapıları yapacağız. Şehirdeki yapılara tekliflerimiz olacak. En güzel kentsel dönüşüm şahsın, mülk sahiplerinin kendi kendine dönüşümüdür” dedi.