Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi İbrahim Akbıyık, pazarın zam şampiyonu soğanın kilosunun 30 lirayı bulmasını değerlendirdi. Soğandaki fiyat artışının üreticiden kaynaklı bir durum olmadığını kaydeden Akbıyık, “Bu artış tüccarın üreticinin elindeki malları kilosunu 4- 5 liradan almasının ardında yaşanmaya başlandı. Bu fiyat artışından üreticinin cebine giren bir gelir yok. Soğanın maliyet girdileriyle patatesin maliyet girdileri arasında fark olmamasına rağmen soğan üç kat bir artış gösterirken patates 10 liradan satılıyor. Burada parayı aracılar kazanıyor”

Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi İbrahim Akbıyık, son dönemlerde soğanın 30 lirayı bulmasına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Soğandaki fiyat artışının üretimden kaynaklanmadığını ifade eden İbrahim Akbıyık, devletin yeterli denetim ve kontrolleri yapmamasından dolayı soğanın 30 lirayı bulduğunu kaydetti. Piyasanın normal şartlarında soğanın, patatesle aynı fiyatlarda olması gerektiğini belirten Akbıyık,  “ Soğanın kilosunun 30 lirayı bulmasının nedeni üretimle ilgili bir durum değil.  Bu artış tüccarın üreticinin elindeki malları kilosunu 4- 5 liradan almasının ardında yaşanmaya başlandı. Bu fiyat artışından üreticinin cebine giren bir gelir yok. Üreticinin elinden soğanlar alındı fiyatlar  10- 11 liraya geldi ancak buradan sonra da anlamsız bir şekilde artış yaşanmaya başlandı. Bir ürünün değerini maliyet girdileri, arz miktarı gibi parametreler belirler. Soğanın maliyet girdileriyle patatesin maliyet girdileri arasında fark olmamasına rağmen soğan üç kat bir artış gösterirken patates 10 liradan satılıyor. Burada parayı aracılar, soğanı üreticiden alıp depolara stoklayan tüccarlar  kazanıyor. Devlette burada denetimleri gerektiği şekliyle yapmamasından kaynaklanan bir boşluk var. Devlet, spekülasyonculara göz açtırmamalı. Soğanın şu anda olması gereken fiyatı patatesle aynı olmalıdır. Bunun üzerindeki tutarlar gerçek fiyatı yansıtmamaktadır. Önümüzdeki günlerde bu fiyatlar mutlaka aşağıya düşecektir ancak bu süreçte birileri de cebine dolduracaktır. Vatandaşın bu mağduriyeti yaşamaması adına devlet denetleme görevini yerine getirmelidir” dedi.

PLANSIZ ÜRETİM OLURSA

BU MANZARALARI ÇOK GÖRÜRÜZ

Her sene bazı tarımsal ürünlerde normalinin üzerinde fiyat artışları yaşandığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi İbrahim Akbıyık, “ Daha önceki yıllada da soğan ve patateste bu tarz fiyat hareketleri görülmüştü. Keza aynı şekilde sarımsak bir yıl çok pahalıydı. Devlet son 40 yıldır planlı üretime geçmeyi başaramadığı için bu tarz tarımsal üretimler bir  yıl çok pahalı tüketirken bir yıl sonra maliyetini karşılayamaz hale geldi üreticisini üzüyordu. Ülkenin tüketim verilerine bakılarak nerede ne kadar ürün ürütileceği planlamalıyız. Önceden dışarıya buğday satan bir ülkeyken bugün Rusya’dan, Ukrayna’dan buğday ithal eden bir ülke haline geldik. Bugün soğanda yaşadığımız tam olarak üretimle ilgili bir durum olmasa da plansız üretim nedeniyle her sene bu tarz fiyat hareketleri göreceğiz. Devlet nerede ne kadar ürün üreteceğini planlamalı, desteklerle de üreticiye o ürünü üretmeyi teşvik etmelidir. Böylelikle ülkemiz hem gıda sorunu yaşamayacak hem de desteklendiği için üretici kazanacak” dedi.