TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, deprem felaketi sonrasında en çok başvurulan zemin etütleri ve vatandaşların hangi yolları izleyeceği konusunda bilgi verdi. Yeni projelendirilen ya da eskiden yapılmış binaların zeminlerinin üç kategoride yapılacak zemin etütüyle durumunun ortaya çıkacağını kaydeden Aykan bu konuda yerel yönetimlere, denetim firmalarına ve vatandaşlara büyük görevler düştüğünü belirtti. Aykan, bir zemin etütünün 20 günde tamamlanabileceğini ve çıkan sonuca göre gerektiğinde riskli zeminlerin güçlendirilerek riskin azaltılabileceğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan iki büyük depremin ardından vatandaşlar yaşadıkları binaların güvenliği konusunda yapı ve zemin etütleri için ilgili kurumlara başvurularında yoğunluk yaşanıyor. Bina güvenliğinin yanı sıra yapıların oturduğu zemin etütleri de bu testlerin başında geliyor.   TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, yeni ya da eski binalarda zemin etütüyle ilgili hangi yolların izlenebileceği konusunda bilgi verdi.  Balıkesir’de birçok diri fay hattının bulunduğunu ve zemin etütünün büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Aysun Aykan, bu konuda yerel yönetimlere, denetim firmalarına ve vatandaşlara büyük görevler düştüğünü ifade etti.  Zemin etütlerinin titizlikle yapılıp denetime tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Aykan, “  Zemin ve Temel etüt raporları,  İç işleri Bakanlığınca hazırlanan “ Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına göre” hazırlanmakta olup,   9 Mart 2019 tarihinde yürürlüğe girdi.  Öncelikle tüm yeni yapılar Zemin ve Temel Etüd Uygulmama Esasları ve Rapor formanıtana göre yapılmalı. Zemin değerleri titizlikle ve detaylı bir şekilde değerlendirilmeli. Zemin değerinde yapılan bir yanlış bina ne kadar güçlü olsa da risk taşır. Yerel yönetimler ve denetim firmlaarı bu etütleri titizlikle takip etmeli. Yapı güvenliği konusu farklı bilim dallarının ortaya koyduğu değerlendirmeler sonucunda oluşuyor. Jeolojik etütleri yanlış bir projeye sağlam binada yapsanız başarılı olamazsınız. Bizim verdiğimiz değerlere göre inşaat mühendisleri projeyi yapıyor. O yüzden her aşaması büyük dikkat ve titizlikle yapılmalı” dedi.

“ÜÇ KATEGORİDE ZEMİN ETÜTÜ YAPILIYOR”

Deprem felaketi sonrasında vatandaşların mevcut yapılarının zeminlerini değerlendirmeye almaya başladığını kaydeden TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, “ Zemin ve Temel Etütlerinin kapsamı  3 kategori de değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeler birinci, ikinci ve üçüncü kategori olarak adlandırılmaktadır. Birinci kategori için etüt kapsamı;  araştırma çukuru açılarak zemin ve temel etüdü hazırlanmakta, burada zemine göre laboratuvar deneyleri ve gerekiyor ise jeofizik çalışmalar yapılmaktadır. İkinci kategoriye için etüt kapsamı; sondaj çalışması yapılarak zemin ve temel etüt raporu hazırlanmakta, arazi deneyleri, laboratuvar deneyleri ve jeofizik çalışmalar yapılmaktadır. Üçüncü kategori için etüt kapsamı; sondajlı çalışamalara ileveten işin özelliğinin gerektirdiği ek çalışmalar yapılmaktadır. Zemin ve temel etütlerinin amacı, hem ekonomik hemde güvenli bir yapı inşa edebilmek için ve de zemin yapısından kaynaklanacak zemin problemlerini tespit etmek ve gerekli önlemlerin alınması konusunda çok önemli bilgiler verir.

“KÖTÜ ZEMİNLER

GÜÇLENDİRİLEBİLİYOR”

Vatandaşlar bu testleri Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan tescil belgesi olan bürolardan yaptırabilir. Yeni binaların yapımın aşamasında doğru şekilde yapılacak testler bize zemin hakkında bilgi vermenin yanı sıra, inşaatta hangi temel tipinin belirleneceğini, zemin kötüyse iyileştirme yapılması gerektiğinin bilgisini verir. Zemini kötü olan binaların zeminini güçlendirmek için Jetgrout ya da fora kazık gibi uygulamaların yapılmasını sağlar.

ZEMİN ETÜTLERİ 20 GÜN SÜRÜYOR

Piyasada zeminler 300 metrekareye kadar 3 sondajla yapılır. Yapılması gereken deneyler vardır. Bu işlemler 20 günü bulur.  Bunun yanı sıra beledeyilere büyük görevler düşüyor. Her belediyenin bu işi yapabilmesi için kadrolarında jeoloji mühendisleri çalıştırması gerekir.  Hatta ilçe belediyelerinde de olmak üzere tüm belediyelerde jeolojik ve jeoteknik etüt birimi kurulmalı. Bu işi ciddiye almayız” dedi.