Balıkesir İnsan Yönetim Platformu(BALİP), Balıkesir iş hayatında firmaların personellerine yönelik sunduğu yan haklarla ilgili dikkat çekici bir araştırmayı kamuoyuyla paylaştı.

İnsan kaynakları alanında yaptığı çalışmalarla öne çıkan Balıkesir İnsan Yönetim Platformu(BALİP), Balıkesir’de firmaların nitelikli istihdamı sağlamak adına personeline sunduğu yan haklarla ilgili önemli bir araştırmayı paylaştı. İzin, özel sağlık sigortası, performans primi, yakacak yardımı, ayakkabı yardımı, bayram yardımı, erzak yardımı, çocuk yardımı, özel gün ödenekleri, eğitim yardımı, hayat sigortası iş görmezlik sigortası, psikolojik, hukuki ve mali destek ve analık-babalık izni başlıklarıyla yapılan çalışmada dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı.  Araştırmada performans primi, özel sağlık sigortası, doğum günü izinleri gibi uygulamalar Balıkesir’deki firmaların birçoğunun yeteneği elde tutmak ve çalışan memnuniyetini sağlamak için şimdiden bazı stratejik önlemler almaya başladığını gösteriyor.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 76’SINA

BAYRAM YARDIMI YAPILIYOR

BALİP’in yaptığı araştırmaya göre Balıkesir’deki firmaların yüzde 68’i çalışanlarına erzak yardımında bulunuyor. Erzak paketi ya da hediye çeki olarak yapılan yardımların yüzde 33’ü 500 liranın altında, yüzde 33’ü 500 liranın üzerinde gerçekleşiyor. Balıkesir’deki çalışanların yüzde 20’sine ayakkabı yardımı yapılırken, yüzde 76’sına bayram yardımı veriliyor.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 60’I

PERFORMANS PRİMİ ALIYOR

Firmalar çalışanlarının yüzde 44’üne yakacak yardımı imkânı sağlarken, yapılan yardımın yüzde 22’si 400 liranın altında, yüzde 45’i 400-800 lira arasında ve yüzde 33’ü 800 liranın üzerinde oluyor. Firmalar çalışanlarının sadece yüzde 32’sine çocuk yardımında bulunuyor.  Balıkesir’deki çalışanların yüzde 60’ı performans primi alırken,  performans primleri %40 oranında aylık, %27 oranında 3 ayda bir ve %33 oranında yılda bir veriliyor. Balıkesir’deki firmaların yüzde 68’i yılbaşı, doğum günü, kadınlar günü, anneler ve babalar günü için çalışanlarına özel gün ödeneği veriyor. Balıkesir’de firmalar çalışanların yüzde 44’üne eğitimi yardımında bulunuyor.

FİRMALAR ÇALIŞANLARINA

ÖZEL SİGORTA DESTEĞİ VERİYOR

BALİP’in yaptığı araştırmaya göre çalışanlara özel sağlık yaptırma oranı yüzde 52. Yapılan özel sağlık sigortalarının yüzde 82’sinden ek ücret alınmazken, özel sağlık sigortası yapılan kişilerin yüzde 29’unun ailesi de bu sigortadan faydalanabiliyor. Balıkesir’de çalışanların yüzde 36’lık kısmında hayat sigortası varken, iş görmezlik sigortası çalışanların yüzde 44’lük kısmında bulunuyor. Ayrıca Balıkesir’deki firmaların yüzde 52’si çalışanlarına devletin belirlediği kanuni izinlere ek izin veriyor.