Balıkesir’de uzun süredir yağış olmaması nedeniyle barajlardaki su seviyesi azalmaya devam ediyor. Balıkesir merkezin içme su ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı’ndaki doluluk seviyesi yüzde 20 civarında seyrederken geçtiğimiz sene bu aylarda doluluk yüzde 43’tü.

TEK UMUT KAR YAĞIŞI

Güney Marmara’nın içme suyunu karşılayan Gönen Barajı’nda ise geçtiğimiz yıl yüzde 71 olan doluluk seviyesi bu yıl yüzde 23’e kadar geriledi. Balıkesir’de barajların doluluk seviyesinin yeniden yükselmesi ve susuz günlerin yaşanmaması için tüm umutlar kar yağışına bağlandı.

Balıkesir’in su ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı ve Gönen Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 30’un altına indi. Türkiye genelinde mevsimin kurak geçmesi barajlardaki içme suyu seviyesini aşağıya çekti. Balıkesir’de de uzun süredir yağışın olmaması nedeniyle merkezin içme suyu ihtiyacını karşılayan İkizcetepeler Barajı’nın doluluk oranını yüzde 20.14’e, Bandırma’nın su ihtiyacını karşılayan Gönen Barajı’nın doluluk oranı yüzde 23.92’ye düştü. Ağustos ayından bu yana İkizcetepeler Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 32’den yüzde 20 seviyelerine düşmesi önümüzdeki günlerde susuzluk yaşanma ihtimalini ortaya çıkardı.

SUSUZLUK KISITLAMALARI GETİREBİLİR

Kış mevsiminde beklenilen kar yağışının olmaması durumunda önce barajlardan tarımsal sulama sonrasında da içme suyu kullanımında kısıtlamaya gitme ihtimali ortaya çıktı.  Bir yıl önce yüzde 43 doluluk seviyesi bulunan İkizcetepeler Barajı bu ay aynı mevsim itibariyle doluluk seviyesi yüzde 20’ye, Gönen Barajı’nda ise yüzde 71 doluluk oranından yüzde 23’e geriledi.   İkizcetepeler Barajı’ndaki suyun yüzde 84’nün içme suyu, yüzde 16’sının ise sulamada, Gönen Barajı ise sulama, enerji, içmesuyu ve taşkın kontrolü gibi faaliyetlerde kullanılıyor.

ESKİ YOL ORTAYA ÇIKMIŞTI!

İkizcetepeler Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 30 düşmesiyle 1980’li yıllardaki kullanılan İzmir-Balıkesir yolu ortaya çıkmıştı.

.