Balıkesir’in kanatlı hayvan eti üretiminde 40 milyona yakın hayvan sayısıyla Türkiye’de en çok üretim yapan iller sıralamasında ikinciliğe yükseldi. Son yıllarda üretim kapasitesini ciddi oranda arttıran Balıkesir’in kanatlı hayvan eti üretimindeki başarısını sektörün duayen isimlerinden Mehmet Duran’la konuştuk. Bir dönem Balıkesir İli Tavuk Yetiştiricileri Derneği başkanlığı da yapan Duran, Balıkesir’deki üretilen tavukların Japonya’dan, Ortadoğu’ya birçok ülkeye ihraç edildiğini söyledi. Duran, Balıkesir’de kurulan yeni kümeslerin hem kapasitesi hem de teknoloji olarak ileri seviyede olduğunu söyledi.

Balıkesir İli Tavuk Yetiştiricileri Birliği’nin eski başkanı ve şu anda sektöre üretim yaparak katkı sunan Mehmet Duran, Balıkesir’in üretimdeki kat ettiği mesafeyi değerlendirdi. Duran, “ Kanatlı sektörü son yıllardaki potansiyel düşünüldüğünde üretimde Türkiye’de ikinci sıraya yükseldi. Bir ara üretimde üçüncü-dördüncü sıralardaydık. Pandemiyle birlikte beyaz et sektöründe özellikle yurtdışı sektörünün de açılmasıyla ve pandemi döneminde evde kalan insanların yemek yapma kültürünün beyaz ete yönelmesi nedeniyle ciddi bir gelişme kat edildi. Bölgemizde de durumu kritik olan Keskinoğlu’nun devreye girmesiyle, İzmir bölgesinde faaliyet gösteren Lezita markasının Balıkesir’de kümeslerde üretim yapması, Banvit’in el değiştirip Brezilya-Katar ortaklığına geçilmesiyle bir ivme yakalandı. Beyaz et sektöründe hak ettiğimiz noktalara doğru ilerlemekteyiz. Esas amacımız Türkiye’de birinci olmak. Balıkesir nasıl ki Türkiye’yi doyuran il olarak biliniyorsa, beyaz et sektöründe de değil ülkemiz dünyada lider konumuna geçmek istiyoruz” dedi.

GİDERİMİZ DE ARTTI GELİRİMİZ DE

Geçtiğimiz yıl girdi maliyetlerinin artmasına rağmen üretimin beklentilerin üzerinde olduğunu ifade eden Mehmet Duran, “ Bizlerin giderleri 2022 yılında ciddi anlamda arttı. Elektrik, kömür gibi üretim girdilerimiz yüzde 500-600 seviyelerinde artış gösterdi. Buna mukabil bizim ücretlerimizde de girdi maliyetlerine yakın bir artış yapıldı ve bu bizim üretimi sürdürmemizi sağladı. 2022 yılının son aylarında eylül-ekimden sonra işlerimizde bir durgunluk oldu. Ama bizim genel beklentimiz mart- nisandan sonra işlerin artacağına yönelik” dedi.

BALIKESİR’DEN JAPONYA’YA MAL SATILIYOR

Tavuk etinin iç pazarın yanı sıra dış pazara da açılmasının üretimi olumlu etkilediğini belirten Mehmet Duran, “Sadece Ortadoğu değil Türk firmaları dünyada 70 ülkeye ihracat yapar hale geldi. Balıkesir’den bir firma Japonya’ya mal satabiliyor. Yine bölgemizdeki bir firma Çin’e mal satabiliyor. Sadece Ortadoğu’ya bağımlı değiliz. Bu aşamaların hepsi geçildi. İhracat yapan bu firmalar Türkiye’deki üretimin yarısını karşılıyor ve bunların büyük bölümü Balıkesir’de ya da çevresinde bulunan iller. İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Bolu hattı ülkedeki beyaz et ihtiyacını karşılıyor.  Yeni yatırımcılardan ziyade uzun yıllardır üretim yapan tesisler kapasitelerini geliştiriyor”

EN AZ 50-60 BİN KAPASİTELİ TESİS AÇILIYOR

Yeni üretim tesislerinin hem kapasitesi hem de teknoloji olarak üst seviyelere ulaştığını dile getiren Duran, “ Önceden 50 bin kapasiteli üretim tesisleri orta büyüklükte bir tesis kabul edilirken bugün düşük kapasiteli tesis kabul ediliyor. Balıkesir bölgemizde 400-500 bin kapasiteli birçok tesis var. Önceden 25 bin tavuk kapasiteli tesislerle sektöre giriliyordu şu anda en az 50- 60 bin kapasiteyle başlıyor. Birçok arkadaşlarımız projelerinin izinlerini alıyor 100-150 bin kapasitelere işe giriyor. Üretim kapasitesi yüksek işletmeler firmalardan destek alıyor. Son 3-4 yıldan bu yana tüm firmalar metrekare bazında prim veriyor. Son bir iki yıl içerisinde mevcut kümeslerin yanına yeni kümesler kuruldu. Eski çiftliklerimizin yenilenmesi adına devlet desteklerine ihtiyaç var. Uzun yıllardır üretim yapan bu tesislerin içerisindeki malzemelerde eskiden ve günün ihtiyaçlarına karşılık vermiyor. Bu tesislerin yenilenmesi için destek verilmeli.