Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin önemli kültür hizmetlerinden biri olan Müteferrika sohbetlerinin 26.’sının konuğu Gazeteci-Yazar Dr. Mehmet Doğan oldu. Balıkesir Millet Kütüphanesi Ahmet Kot Kitaplığı’nda gerçekleştirilen ‘Kitabın Ortasından’ adlı sohbette Yazar Mehmet Doğan, Türkçenin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Sohbet sonrasında SEMBOL Medya’nın sorularını yanıtlayan Yazar Mehmet Doğan, kitap basım sayısındaki artışa paralel okuma oranında istenilen seviyeye gelinmediğini belirtti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz Haziran ayında başlattığı Müteferrika sohbetlerinin 26.’cı konuğu Yazar-Gazeteci Dr. Mehmet Doğan oldu. Balıkesir Millet Kütüphanesi Ahmet Kot Kitaplığı’nda yapılan “Kitabın Orta Yerinden” adlı sohbette Türkçedeki sorunlara dikkat çeken Doğan,  pandemi sürecinde kitap basımında artış yaşandığını belirtti.  Ahmet Kot’un moderatörlüğünü yaptığı “Kitabın Orta Yerinden” adlı sohbetin ardından SEMBOL Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Doğan, Millet Kütüphanesi ve Müteferrika Sohbetleri etkinliğine övgü dolu sözler sarf etti.

AHMET KOT KİTAPLIĞI’NA HAYRAN KALDI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandırdığı Millet Kütüphanesi Ahmet Kot Kitaplığı’na ve Müteferrika Sohbetleri formatındaki kültürel etkinliğe övgüler sıralayan Gazeteci- Yazar Dr. Mehmet Doğan, “Kütüphane ve kitap konuları bizim için esas konulardır. Burası sıradan bir kütüphane değil, çok farklı kütüphane. Bu farklı kütüphanede yapılan bu faaliyette çok önemli ve değerlidir. Müteferrika kimdir, Türkiye’de ilk matbaayı kuran kitapları basan ve dolayısıyla kültür tarihimize unutulmayacak bir isim. Yayın geleneğimizi bize hatırlatan birisi. Biz burada kitaplarla, kütüphanelerle ilgili konuştuk. Her yerde bu konu canlı ve etkileyici konuşulamaz” dedi.

SALGIN DÖNEMİNDE KİTAP

BASIMINDA ARTIŞ YAŞANDI

Kitap basımında pandemi sürecinde artış yaşandığına dikkat çeken Doğan, “Kitap birden ortaya çıkmaz, mutlaka bir hazırlık dönemi olmalı. Hazırlık evresinden sonra kitap incelenir, sonra da basılır. Bu salgın döneminde yazarlar hazırlıklarını değerlendirip kendilerini yazmaya verdiler. Pandemi süreci bitince insanlar kendiişlerine yöneldiğinden kitap basımında bir azalma oldu. Ancak bu çok büyük bir artış değil.

“KİTAPLAR OKUYUCUYLA BULUŞAMIYOR”

Kitap basımındaki artışa karşın okuma oranında istenilen seviyelere gelinmediğini vurgulayan Gazeteci- Yazar Dr. Mehmet Doğan, “Okuma konusunda maalesef kötü bir durumdayız. Ama bunun aşılacağını da düşünüyorum. Kitap basımındaki artışa paralel bir okuma olsaydı her şey çok farklı olurdu. Ama bu maalesef olmadı. Bunun çeşitli sebepleri var. Kitaplar yayınlanıyor ancak gerçek okuyucuya ulaşamıyor. Okuyucu bu kitaplardan haberdar olsa okuma seviyemizde artacak. Çok değerli kitaplar basılıyor. Bunların okuyucuyla buluşması, bu eserlerin tanıtılması gerekiyor” dedi.