Türkiye Eğitim Vakfı(TEV) Balıkesir Şubesi, maddi durumu iyi olmayan başarılı öğrencilere umut olmaya devam ediyor. 1967 yılından bu Türkiye’nin çağdaş ve aydınlık geleceği için çalışmalar gerçekleştiren Türkiye Eğitim Vakfı’nın 2014 yılından bu yana Balıkesir Şube Başkanlığı yürüten Jale Bayraktar, kurumun çalışmaları ve hayatına dokunduğu öğrencilerle ilgili SEMBOL Medya’ya özel açıklamalarda bulundu.

Türkiye Eğitim Vakfı ailesiyle 2013 yılında tanıştığını ve 2014 yılından bu yana da Balıkesir Şube Başkanlığı görevini yürüttüğünü ifade eden Jale Bayraktar, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak adına başarılı ancak maddi durumu iyi olmayan öğrencilere burs imkanı sağladıklarını belirtti. Balıkesir’de lise ve üniversite seviyesinde toplam 200 öğrenciye burs verdiklerini kaydeden Bayraktar, üniversite seviyesindeki öğrencilere 1325 lira, lise seviyesindeki öğrencilere de 575 lira burs verdiklerini açıkladı.  Bayraktar, “2008 yılında Türkiye Eğitim Vakfı’nın kadınlar kolunu kurmuştuk. 2013 yılında emekli ayrıldıktan sonra tamamen TEV’e yöneldim. 2014 yılının nisan ayından bu yana da TEV’in Balıkesir Şube Yürütme Kurulu Başkanı olarak görev yapıyorum. Üç kişilik bir kadromuz var. Balıkesir’in yanı sıra Çanakkale’de bizim sorumluluk alanımızda. Meslek lisesi memleket meselesi diye rahmetli kurucumuz Vehbi Koç döneminde başlayan burslarımızı şu anda liseler ve üniversitelere sağlıyoruz. Yüksek lisans, doktora ve master düzeyinde de burslar veriyoruz. Ortaokuldan sonra başarılı çocukların sınavla girdiği TEVİTÖL diye bir okulumuz var. Orada tam bursludan, belli bir oranda bursa kadar çeşitli kategorilerde burs alan öğrenciler var. Bunun dışında Ankara, İzmir ve Trabzon’da kız öğrenci yurdumuz bulunuyor. Önümüzdeki dönem içinde bir yurt çalışmamız var. Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Meslek Liseleriyle birlikte 200 bursiyerimiz var. Bir kısmı mezun oluyor ve her sene yeni öğrenciler aramıza katılıyor. Sürekli iletişim halinde oluyoruz” dedi.

ÇELENK VE KUTLAMA KARTIYLA TEV’E DESTEK OLABİLİRSİNİZ

TEV’in bağışçılardan edinilen tutarlar ve gelir getirici projelerle öğrencilere burs imkânı sağladığını kaydeden Jale Bayraktar, eğitim sağlamak isteyenlerin vakfın sunduğu çelenk ve kutlama kartları hizmetlerinden faydalanabileceğini belirtti. Bayraktar, “ Çelenk hizmeti ve özel günler için kutlama kartlarımız var. Yakın zamanda öğretmenler günü için kartlarımızı çıkaracağız. Öğretmenler Gününü eğitime katkı olması amacıyla bu kartlarla kutlanmasını rica ediyoruz. Ayrıca geçmiş olsun ve taziye dilekleri gibi konularda da kartlarımız var. Yıllık burs tutarı hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“BAĞIŞÇILARIMIZLA YAKINDAN İLGİLENİYORUZ”

TEV’in en büyük burs kaynağının vasiyet ve hibe bağışları olduğunu dile getiren Jale Bayraktar, “TEV olarak burs kaynağı için en çok vasiyet ve hibe bağışı almak için çalışıyoruz. Vasiyet ve hibe bağışında bulunan 25 kişi var. Bağışçılarımızla da ilgileniyoruz. Bir kişi vasiyet yaptıktan ya da hibe olarak mallarını bize verdikten sonra biz onlarla sürekli iletişim halinde oluyoruz. Anneler Günü, Babalar Günü’nde ziyaret ediyoruz. Hastalandıklarında hastaneye götürüyoruz, gerektiğinde refakat ediyoruz. Vefatlarında da cenazeyi biz kaldırıyoruz, yerleri varsa oraya yerleri yoksa da biz alıyor ve oraya defnediyoruz. Aylık düzenli mezar bakımları yapılıyor. Vefatlarından 1, 1,5 yıl sonra kabirleri yaptırılıyor. Her ay Ramazan ayında hatim indiriliyor, mevlit okutuluyor bağışçılar için. Vefatlarından sonra aile büyüklerini nasıl anıyorsak TEV ailesi olarak da bağışçılarımızı öyle görüyoruz” dedi.

SİYASET ÜSTÜ BİR KURUM

Balıkesir’in eğitim konusunda üzerine düşeni yaptığını belirten TEV Balıkesir Şube Başkanı Jale Bayraktar, “ Balıkesir’de gelir getirici etkinlikler yapıyoruz. Geleneksel kahvaltı etkinliğimiz vardı. On yıl üst üste yaptık pandemi döneminde ara verdik. 30’un üzerinde gönüllümüz var, 19 kişilik yürütme kurulumuz var. 3 Aralık’ta Kent Konseyi’yle birlikte tiyatro etkinliği yapacağız. Geçen yıl Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi’nin desteğiyle BALMEK’te kurs gören kursiyerler Balıkesir’in motiflerini kasnaklara işledi ve sonra bu ürünleri kermeste satışları yapıldı. Hala elimizde ürün var. Bunları da satmaya devam edeceğiz.  Balıkesir’de uzun yıllardır faaliyet gösteren Türkiye Eğitim Vakfı’na destek veriyor, yanında yer alıyoruz. Vakfımız, siyasetten uzak sadece eğitim odaklı çalışıyor. Çalışmalarını siyaset üstü bir konumda gerçekleştiriyor. Bu amaçla koşturduğumuz için herkes siyasi görüşünden bağımsız destek oluyor” dedi.

“BALIKESİR OKUTUYOR” PROJESİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte yapacakları “Balıkesir Okutuyor” projesiyle ilgili de bilgi veren Bayraktar, “Yarından itibaren de Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte “Balıkesir Okutuyor” projesine imza atacağız. Balıkesir’de bir öğrencinin eğitime katkı sunmak isteyen ancak bir burs tutarı kadar bağış yapamayan kişilere yönelik olacak projemiz. Örneğin; bir apartman bir öğrenci okutacak. 20 dairelik bir apartmanda 575 lirayı 20’ye böldüğümüzde çok düşük tutarlarla bir öğrencinin eğitimine katkı sağlanacak. Bunların haricinde yemek bursumuz, ulaşım bursumuz ve kırtasiye burslarımız var” dedi.