TOKİ’nin 2019 yılında Karesi’de yapacağı toplu konut projesine başvuran ve noter huzurunda çekilen kurada 3+1 daire hakkı kazanan 458 hak sahibi üç yıldır hayallerini süsleyen evlerin temelinin atılmasını bekliyor. İhale şartnamesinde 550 günde tamamlanıp teslim edileceği belirtilen projede üç yıldır bir çivi bile çakmak bir yana ihale süreci bile tamamlanamıyor. Çaresizce üç yıldır ev hayali kuran vatandaşlar ise hem oturdukları evin kirasını hem de ortada olmayan projeye aylık ödeme yapıyor.

TOKİ, 2019 yılında Karesi’de 500’ü 2+1, 500’ü 3+1 olmak üzere toplam bin dairelik toplu konut projesi talihlilerin bitmeyen çilesi haline geldi. TOKİ’nin toplu konut projesinin 22 Temmuz 2019 yılında noter huzurunda gerçekleşen kurasında 3+1 daire kazanan talihliler o gün uygun fiyata kendilerine ait başlarını sokacağı bir haneye sahip olmanın sevinci geride kalan 3 yılda çileye döndü.  Kura çekilişi sonrasında geçen bir yılda projenin yeri ve imar planı konularıyla geçti. Yerin belirlenip projenin müteahhitte verilmesi sonrasında 1. 5 yılda proje tamamlanma aşamasına gelirken, 3+1 ev hakkı kazanan hak sahipleri asıl şoku bu aşamada yaşadı. 2019 yılındaki kura çekiminde birinci etapta 3+1 daire hakkı kazananlar, projenin içindeki hangi dairenin kendilerine ait olduğunu öğrenmek için gittikleri kura çekiminde “Sizin yeriniz birinci etap değil ikinci etapta” cevabıyla karşılaşınca büyük bir şokla karşılaştı.

TEMELİ ATILMAMIŞ PROJENİN ÖDEMESİNİ YAPIYORLAR

Asıl hak sahibi iken bir anda başka projenin içinde kendilerine bulan vatandaşlar, haklarını kaybetmemek için içlerine sinmese de ikinci etaptaki projeye imza atsalar da işler istedikleri gibi gitmedi. Artan inşaat maliyetleri nedeniyle iki müteahhidin projeyi bırakması ve ihalelerin ertelenmesi nedeniyle üç yıldan fazla bir süredir ev yolu gözleyen hak sahipleri, bu süre içerisinde hem oturdukları evlerin kiralarını hem de yıllarca başlamayan projenin aylıklarını ödüyor.  Şartnamede inşaatın yüzde 60’ı tamamlanmadan geri ödeneme başlamaz şartı olmasına rağmen hak sahipleri uzun bir süredir temeli atılmamış projenin taksitini ödüyor.

“SIFIR TÜKETMEK ÜZEREYİZ”

Bazı hak sahiplerinin iki yere de ödeme yapmasından dolayı TOKİ taksitlerini aksattığı öğrenilirken, bankalar ihtar çekmeye başladı. Bir kamu kurumunda çalışan mağdurlarından biri “ Bundan 20 yıl önce kooperatifler kurulur insanlar mağdur edilirdi. Şimdi devletin bir kurumu tarafından mağdur edilmek içime sinmiyor. Ne umutlarla girilen ve hayallerimizi süsleyen evimize kavuşmayı ümit ederken sıfırı tüketmek üzereyiz” dedi. Bu projeden iki yıl sonra başlayan Susurluk’taki TOKİ konutları daire teslimleri yapılırken Karesi’deki projenin akıbeti merak konusu oldu.