Karesi Belediyesi’nin ilçedeki katı atıkları geri dönüştüreceği Katı Atık Toplama Merkezi’nin açılış törenle gerçekleştirildi. 1.5 milyon lirası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sağlanan toplam 4.5 milyon lira yatırım bedeli bulunan tesis başta kağıttan, plastiğe, şişeden, pile kadar 14 grup atığı kabul edecek.

Karesi Belediyesi tarafından Üçpınar Mahallesi’nde yapımı gerçekleştirilen Katı Atık Toplama Merkezi düzenlenen törenle açılışı yapıldı.  Geri dönüşümü olan atıkların yeniden ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak toplam 4.5 milyon lira yatırım maliyeti bulunan tesisin açılışına Vali Hasan Şıldak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, Milletvekili Adil Çelik, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, AK Parti Karesi İlçe Başkanı Yusuf Hocaoğlu, MHP Karesi İlçe Başkanı Burak Boduroğlu, AK Parti Altıeylül İlçe Başkanı Ömer Münis ve muhtarlar katılım gösterdi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, hedeflerinin sıfır atık olduğunu ve bu konuda çocukların eğitiminden geri dönüşümün ekonomiye kazandırılmasına kadar çalışacaklarını vurguladı. Her çalışma ve projede Doğa dostu Karesi şiarıyla hareket ettiklerini dile getiren Orkan, “ Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Yeşil Kalkınma’ diyerek 2053 yılı için tarihi bir hedef ortaya koydu. ‘Kalkınma Yerelden Başlar’ sözünden hareketle bizler de ‘Doğa Dostu Karesi’ vizyonumuzun en özel eserlerinden biri, Balıkesir’in ilk atık getirme tesisini Karesi’de hizmete alıyoruz. Çünkü daha yeşil bir Karesi, daha yeşil bir Balıkesir, daha yeşil bir Türkiye ve daha yeşil bir Dünya mümkün. 1. 5 milyon TL’si Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın destekleriyle olmak üzere yaklaşık 4.5 milyon TL’lik bir yatırım ile 3102 metrekarelik alanda kağıttan metale, camdan plastiğe kadar 14 grup atığın kabul edildiği bu özel tesise destekleri için  Bakanımız Sayın Murat Kurum’a  AK Parti Balıkesir Milletvekillerimize, İl Başkanımıza ve  Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.   Bu tesisin bir parçası, özü, Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde yürütülen ‘Sıfır Atık’ yaklaşımıdır.

Bu tesis ile israfın önlenmesini, kaynakların verimli kullanımını, daha az tüketimi, ürün-yaşam döngüsü içerisinde azami seviyelerde geri dönüşümünü ve yeniden kullanımını hedefliyoruz” dedi.

KULLANILMAYAN EV EŞYALARINI

İHTİYAÇ SAHİPLERİYLE BULUŞTURACAK

Sıfır atık projesi kapsamında yapmayı planladıkları projelerden birinin de kullanılmayan ev eşyalarının tamir edilip ihtiyaç sahiplerine dağıtılması olduğunu dile getiren Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, “ Tüketim alışkanlığının günden güne arttığı dünyamızda kültürel kodlarımıza dönersek, orada aslında ihtiyacımız kadar olanı tüketmek, yenisini almadan önce tamir ederek eşyaların ömrünü uzatmak gibi reflekslerimiz var. Bu tesiste, kullanılmayan eşyaları alarak onaracak ve ihtiyaç sahibi hemşehrilerimizin hizmetine hazır hale getireceğimiz bir bölüm yer alacak. Yine, tamamı geri dönüştürülebilir malzemelerden üreteceğimiz kedi-köpek evlerini hizmete alarak bu kültürü Karesi’de yeniden hatırlatacak, yaygınlaştıracağız. Sürdürülebilir kalkınma, ancak atıkların kontrolü ile mümkündür. Atıkların dönüşümüyle ekonomimize katkı sağlıyor, yeni istihdam alanları oluşturuyor, kentimize güzel bir gelecek sunuyoruz.   Vatandaşlarımız atıklarını isterlerse kendileri, isterlerse de 444 99 10 numaralı İletişim Merkezimizi arayarak atıklarını bulundukları adresten aldırabileceklerdir. Ancak bizim hedefimiz, burada ayrıca vereceğimiz eğitimlerle farkındalık oluşturmak ve atıkların getirilmesi bilincini Karesi’de yaygınlaştırmaktır.

YILMAZ: “HAYAT  YENİLENME GEREKTİRİYOR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da açılış töreninde yaptığı konuşmada Balıkesir’in çevre dostu bir kent olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, “Bugün açılışını yapacağımız tesis aslında Balıkesir’in bazı konulara nasıl baktığının göstergesidir. Karesi Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Dışarıdan gelen insanlara Balıkesir ile ilgili izlenimlerinizi nelerdir dediğimizde ilk söyledikleri şey şehriniz çok temiz ve yeşil oluyor. Sadece temiz olmak yeterli değil. Çünkü evler, işyerleri bir şekilde çalışıyor ve hayat yenilenme gerektiriyor. Uzun süre kullanılan eşyalar bir süre sonra yenilenmesi gerekiyor. Bunun iki yolu var. Düzensiz bir atık şeklinde bunları sağa sola bırakmak, ikincisi de tekrar hayata geri dönüştürmektir. İşte bugün açılışını yaptığımız tesis de geri dönüşüm konusunda çevreye büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

ŞILDAK: “ÖRNER BİR YATIRIM”

Vali Hasan Şıldak ise, “Artık ülkelerin kalkınmışlık düzeyi gelişmişlikleri sadece ekonomik gelir seviyesiyle Milli gelirle ölçülmüyor milli gelirin yanı sıra bazı göstergeler var onların en başta geleni de çevreye olan duyarlılık çevremizi koruyabiliyorsak gelişebiliyorsanız gelecek nesillere huzur içinde daha da geliştirerek eskisinden daha iyi şartlarda intikal ettirebiliyorsanız gerçekten gelişmişliğin genel ölçütlerinden birini yakalamış oluyorsunuz Burada da onu görüyoruz katı atık konusunda ülkemizin örnek ihtiyaç duyduğu girişimlerden biri bu anlamlı yatırımını Burada hayat bulmuş oluyor Çevre Şehircilik bakanlığımızın da desteğiyle gurur duyulması gereken tebrik edilmesi gereken bir hizmet” dedi. Karesi İlçe Müftüsü Hasan Canlı’nın yaptığı dua sonrasında kurdele kesimi gerçekleştirildi.