Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir Temsilciliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçe görüşmeleri öncesinde emeklilere zam yapılması için basın açıklaması düzenledi.

AHP Meydanı’ndaki basın açıklamasında emeklilerin taleplerini sıralayan Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir Temsilcisi Bedri Arık, “ Bu bütçede biz emeklilerin insanca yaşamak istiyoruz, haykırışımızın karşılığı yok. Sağlık hakkımız yok. Kısaca bu bütçede sosyal devlet yok, emekçiler, emekliler, küçük üreticiler, işsizler, kısacası halk yok. Yoksuldan alp, bir avuç rantiyeye kaynak aktaracak bir bütçe hukukun ortadan kalktığı, demokratik hak arama yollarının engellendiği bir toplumda ancak uygulanabilir. Kur korumadı mevduat hesaplarının bir yıl uzatılması bile tek başına dediklerimizin doğruluğunu gösterir. 2023 bütçesinden bizim payımıza düşen ise; bütçe gelirleri çok kazanandan çok alınarak toplanması gerekirken yine bütçe gelirlerinin büyük çoğunluğu dolaylı vergilerden sağlanacaktır. Yani bütçenin yükü her zaman olduğu gibi çalışanların, emeklilerin, yoksulların sırtına yüklenecektir” dedi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET OLSUN

Emeklilerin 2023 bütçesinde de olmadığını ifade eden Arık, emeklilerin acil taleplerini sıraladı: “En düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlensin. Asgari ücret ise açlık sınırının üstüne çıkarılsın. Tüm emekli, dul ve yetim maaşlarına çarşı, Pazar ve marketlerdeki gerçek enflasyon oranı ile açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre ocak ayını beklemeden derhal seyyanen ek zam yapılsın. Emekli sendikaları statü yasası, gerçek bir intibak yasası ve hiçbir EYT’liyi dışarı da bırakmayacak bir EYT yasası çıkarılsın. Aylık bağlama oranı eski sistemine döndürülsün. Emekli maaşlarında, muayene, tedavi, ilaç katkı payı adı altında her türlü kesinti kaldırılsın. Bayram ikramiyeleri birer maaş tutarında ve yılda 4 kez ödensin” dedi.