Marmara İlçesine bağlı Ekinlik Adası, ‘atıksız ada’ olma yolunda hızla ilerliyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Sıfır Atık Adaları” projesi kapsamında çıkan tüm atıklar döngüsel ekonomiye kazandırılıyor, organik atıklar kompost haline getirilip park bahçelerin iyileştirilmesinde kullanılıyor. Ada halkı tarafından benimsenen proje Marmara ve Avşa’da da uygulanacak.

EKİNLİK ADASI’NDA BİR İLK

Atık yönetimi ve temiz çevre politikalarıyla örnek projelere imza atan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Sıfır Atık Adaları” projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk atıksız adası olan Ekinlik Adası’nda çıkan tüm atıklar döngüsel ekonomiye kazandırılıyor, organik atıklar kompost haline getirilip park bahçelerin iyileştirmesinde kullanılıyor. Plastik poşetlerin artık kullanılmadığı Ekinlik, enerjisini kurulan güneş enerji sisteminden, suyunu ise arıtılmış deniz suyundan elde ediyor.

ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR

Adanın dört bir yanına yerleştirilen atık kumbaraları aracılığıyla elektronik atık, atık pil, tekstil atığı ve bitkisel atık yağları ayrı ayrı toplayan Büyükşehir Belediyesi; “Sıfır Atık Adaları” projesiyle geri dönüşüm oranını artırarak döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor. Organik atıklar kompost, gübre haline getirilip park ve bahçelerde kullanılacak. Plastik poşetin kullanılmadığı Ekinlik Adası, ekolojik ada prensibiyle enerjisini güneş enerji sisteminden, suyunu ise arıtılmış deniz suyundan elde ediyor.

PROJE MARMARA VE AVŞA’DA DEVAM EDECEK

Ekinlik Adası’nı atık üretmeyen bir yerleşim yeri haline getirmeyi hedefleyen proje adada yaşayan vatandaşlar tarafından da sahiplenildi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a çevreye duyarlılığı konusunda teşekkür eden ada halkı, uygulamadan oldukça memnun kaldı. Marmara Adalar Belediyesi’nin de desteğiyle uygulanan proje kapsamında Marmara Adaları’nın geleceğine en büyük yatırım yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi Marmara ve Avşa Adaları’nda da atıksız ada çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürüyor.