Balıkesir Sanayi Odası, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği ve Dünya Gazetesi’nin katkılarıyla Balıkesirli iş insanlarına ve profesyonellerine yönelik “Neden Kurumsal Yönetim?” adlı panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz’un yaptığı panelde Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Saka, Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Yırcalı, Türkiye Raporu Direktörü ve Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Ekonomi Danışmanı Can Selçuki konuşma yaptı. Paneli takip edenler arasında Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, iş insanları ve yöneticiler yer aldı.

YARIŞ: “KURUMSALLAŞMA

ŞİRKETLERE DEĞER KATIYOR”

Panelin açılış konuşmasını yapan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, kurumsallığın şirketlerin değerini arttırdığına dikkat çekti, Yarış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde ticari hayatında ortaklık kültürünün zayıflığından ve aile şirketinin uzun ömürlü olmamasından yakınmaktayız. Öyle ki 100 yılı aşan şirketlerin adedi bir elin parmakları kadardır. Şirketlerimizin yüzde 95’i aile şirketidir ve üçüncü-dördüncü nesilde devamlılığın sağlamanın endişesi içerisindeyiz. Türkiye’de ortalama 34 yıl ömür biçilen aile şirketi için kurumsallığın tüm unsurlarını benimsemek şirketlerimizin devamlılığı için önemli bir rol oynuyor. Kurumsal yönetim kurumların devamlılığının sağlanmasında etkin bir role sahip olmasında ilkeler bütünü olarak ifade edilebilir. Kurumsal yönetim imkânına baktığında adaletli bir yönetim, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verilebilirlik sayılabilir. Kurumsal yönetim ilkeleri dünyada her geçen gün daha fazla önemseniyor. Bu ilkelerin uygulanması şirketlerin değerini arttırmaktadır. Bu saydığımız ilkelere bağlı olarak pandemi süreci birçok konuda farkındalık yarattı. Alışılagelmiş çalışma yöntemlerinin dışında yeni yöntemlere hazırlıklı olmak gerekir” dedi.

SAKA: “DÜNYA MUAZZAM BİR

DEĞİŞİMİN İÇERİSİNDE GEÇMEKTEDİR”

Uzun yıllardır kurumsallık üzerine yaptığı çalışmalarla özel sektöre yol göstericiliği yapan Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin Başkanlığını yapan Tamer Saka, son dönemlerde kurumsallaşma adına önemli adımların atıldığnı belirtti. Pandemi süreciyle birlikte değişimin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğine dikkat çeken Tamer Saka, “Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Olarak, Türkiye’de kurumsal yönetiminin uygulanması ve gelişmesi için 2003 yılından bu yana faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri üzerine inşa edilen kurumsal yönetim anlayışının etki ettiği her alanda yol gösterici olma misyonuyla hareket ediyoruz. Türkiye’nin en büyük ve en yoğun ulaşım güzergahlarının ortasında bulunan Balıkesir’de sanayi işlerinin oranı yüzde 51 civarındadır. Ülkemizin sanayi açısından gelişmiş iki bölgesinin arasında yer alan ve ekonomiye etkisi çok büyük olan Balıkesir, sadece sanayi değil tarım-hayvancılık, ormancılık, madencilik ve turizmde de öne çıkmaktadır. Bu nedenle işletmelerimizin devamlılığının sağlanması sadece sahipleri açısından değil şehir, bölge ve ülke içinde hayati önem taşımaktadır. Bu noktada bu şirketlerin özel sektördün değişin talep ve şartlarına cevap verebilecek ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmasıyla desteklenmesi lazım. Aslında yaşadığımız tüm sorunların temeline baktığımızda bir sistem sıkıntısı olduğunu üzülerek görüyoruz. Artık kurumların öne çıktığı hesap verebilir, sorgulanabilir, adil ve şeffaf sistemlerin oluşturulması, bireylerden ziyade kurumların konuşulduğu anlayışı odağımıza almak zorundayız. Dünyada ve ülkemizde yaşanan son gelişmeler kurumsal yönetim anlayışının ülkelerin ve kurumların rekabetçiliği devam ettirebilmeleri için ne derece önemli bir araç olduğunu açık fikirle ortaya koymuştur. Dünya muazzam bir değişimin içerisinde geçmektedir. Dünya kapsamlı şekilde yeni bir ekonomik ve siyasal denge edinmektedir. Bu değişim alışılagelmiş yönetim anlayışıyla geçiştirebilmek mümkün değildir. 2000’lı yılların başından yana ülkemizde kurumsal yönetim anlayışında önemli gelişmeler yaşandı. Son birkaç yılda dünyadaki hızlı gelişmelerin yaşattığı etkilerin dışında Türkiye’deki yasal ve düzenleyici kurumların kurumsal yönetim alanında en iyi uygulamalara yakın düzeyde düzenlemeleri hayata soktuğunu söyleyebiliriz” dedi.