Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanı Serkan Sarı, 2 bin 825 lira olarak açıklanan yeni asgari ücretle işçinin, emekçinin açlığa mahkum edildiğini söyledi. CHP’nin 3 bin 100 lira net asgari ücret önerisinin kabul görmediğini ve iktidarın emekçilere sırt çevirdiğini dile getiren Sarı, Türkiye’deki tüm CHP belediyelerinde asgari ücretin 3 bin 100 lira yükseltildiğini açıkladı.

CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından açıklanan 2 bin 825 lira tutarındaki asgari ücrete ilişkin basın açıklaması düzenledi. CHP’nin önerdiği ve belediyelerinde hayata geçirdiği 3 bin 100 lira net asgari ücret teklifinin kabul görmediğini, iktidarın işverenden ve sermayeden yana tavır aldığını ifade eden Serkan Sarı, emekçinin açlığa mahkum edildiğini söyledi. 2002 yılında asgari ücretle sekiz çeyrek alınırken 2020 yılında bu üç çeyrek altına düştüğüne dikkat çeken Sarı, “ Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan yaklaşık bir aydır süregelen çağrımız vardı. Vergiden muaf, emekten yana 3 bin 100 liralık net asgari ücret talebimiz vardı. Bu çağrımıza ne yazık ki iktidar işçiden ve emekçiden yana tavır almak yerine yine sanayiciden, üreticiden ve iş dünyasından yana tavır aldı. İş dünyasının, sermayenin de hakkına zarar vermeden vergiden muaf şekilde işverene yük yüklemeden, primler üzerinden işverene de yüklenen katkıyı kaldırarak net bir şekilde devletin burada yükü üzerine almasını talep etmiştik. 2002 yılında sekiz çeyrek altınla başlayan asgari ücret mücadelesi AKP iktidarında 2019 yılında beş çeyrek altına, 2020 yılında üç çeyrek altına kadar gerileyerek her geçen gün asgari ücretlinin emeğinin karşılığı erimiş, yok olmuş ve pul olmuştur. Aralık ayındaki asgari ücretin karşılığı 392 lira iken bugün 292 lira yeni yapılan zamla beraber aralık ayındaki değerini bulabilmiş değildir” dedi.

“EMEKÇİNİN YAŞAM HAKKINA

SAYGI GÖSTERİLMEMİŞTİR”

Yeni asgari ücret tutarının yaşam maliyetinin altında bir rakam olduğunu dile getiren CHP İl Başkanı Serkan Sarı, “ Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalardan da gördüğümüz üzere ülkemizdeki açlık sınırı 2 bin 512 lira, yoksulluk sınırı 8 bin 197 liradır. Yaşam maliyeti olarak hesaplanan rakamsa 3 bin 73 liradır. Ne yazık ki; bu hesaplar ortada iken ülkemiz ekonomik kriz ortamında enflasyon altında ezilen emekçilerimizin yanında olmayı tercih etmeyen bir hükümetle karşı karşıyadır. Hükümete çağrımızın bugün dikkate alınmadığını açıklanan asgari ücretle görmüş oluyoruz.  2 bin 825 lira yaşam hakkına, emekçinin hakkına, saygı göstermemektir. Bugün ülkemizde 14 milyon işçi, emekçi kardeşimiz ve bunun yaklaşık yüzde 40’ı asgari ücretle çalışan kesimdir.  Ne yazık ki birçok üniversite mezunu, eğitimli arkadaşımız asgari ücretle çalışmak durumunda kalmaktadır” dedi.  

CHP’Lİ BELEDİYELERDE

ASGARİ ÜCRET 3 BİN 100 LİRA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 3 bin 100 lira net asgari ücret çağrısını Türkiye’deki tüm CHP’li belediyelerin hayata geçirdiğini kaydeden Sarı, “Bu çağrımızı biz sadece sözde bırakmış değiliz. Bu çağrımız CHP tarafından yönetilen belediyelerde hayat bulmuştur.  CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun 3 bin 100 lira net asgari ücret çağrısına CHP’li belediyeler işçi ve emekçilerine vermektedir. Balıkesir’de de 8 CHP’li belediye vardır ve burada çalışan işçi ve emekçiler devletin yapacağı asgari ücreti belirlemeden sendikalarla yaptığı görüşmeler sonunda 3 bin 100 lira net asgari ücret tarifesi 1 Aralık tarihiyle başlayacaktır. Bununla ilgili imzalar geçtiğimiz haftalarda atılmıştır. Biz isterdik ki; hükümetinde aynı hassasiyeti gösterip işçi ve emekçiden yana tavır takınarak bu karara uymasını bekledik. Ne yazık ki; Balıkesir’deki ve Türkiye’deki CHP’li belediyelerin emekten yana gösterdiği tavrı ne yazık ki AKP gösterememiştir.  Balıkesir’deki 45 saatlik çalışma hakkı ne yazık ki 40 saate çekilmiştir. Biz emekten yana tavır göstermeye ve insanca yaşamaya elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Umut ediyoruz ki; CHP’nin iktidarı çok yakın. Bugün yok sayılan, görmezden gelinen emekçilerin hakkını bizler savunmaya devam edeceğiz” dedi.