62. Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri öncesinde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz ile Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

62. Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri öncesinde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz ile Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan basın mensuplarıyla bir araya geldi.  Üç gün boyunca sürecek organizasyon hakkında bilgi veren Başkan Orkan ve Yılmaz, Kurtdereli Güreşlerinde kaliteyi yükselttiklerini belirtti. Kurtdereli Güreşlerinin kendilerinin düğünü olarak ifade eden Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, “ Bizim için en önemli şeylerden biri sahanın zeminiydi. Zemini de üç ay öncesinden itibaren komple kaldırıp çimini sıfırdan yaptık. Bunun haricinde en büyük sıkıntılardan biri de güreşçilerin yağlanmasıyla ilgili oluyordu. Bununla ilgili beton çalışması yapılıyor. Seyyar tuvaletleri kalıcı hale getirdik. Bir gelin gibi sahaya çok güzel hale getirdik. Bu yıl 62.si düzenleniyor. Bu etkinliğe katılımın iyi olmasıydı. Bu yıl seyirciye ücretsiz giriş yaptık. Üst protokolden katılımlar olacak. Kurtdereli’nin değerini bir kat daha arttırmış olduk. Kurtdereli güreşleri 2014 yılına kadar muhtarlık düzeyinde yapılıyordu. 2014 yılından sonra Yücel Başkanımızın sayesinde Kurtdereli Güreşleri hak ettiği değeri buldu.  Şimdi bunu daha yüksek değere getirmeye çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne, Yücel Başkana teşekkür ediyoruz. İnşallah kazasız belasız bir şekilde güreşleri devam ederiz” dedi.

“85 BAŞPEHLİVAN KATILACAK”

Kurtdereli Güreşlerinin bu sezon ki güreşler arasında en çok katılımın olduğu güreş olduğunu kaydeden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz,  “ Kırkpınar haziran ayında, ağustos ayının ikinci haftası Kurtdereli ve Eylül ayının ilk haftası da Elmalı güreşleri olur. Bunlar birbirinin rövanşı olur. Bu üç büyük güreşlerde olabildiğince tüm pehlivanlar davet ediliyor.  Tahminimize göre 85 başpehlivanımız er meydanına çıkacak. Toplamda 2 bin 562 pehlivan kendi ismini güreşlere yazdırdı. Şu anda bu sene içinde yapılmış en büyük organizasyon. Balıkesir, Cumhuriyet tarihinde altın kemerli başpehlivanlar yetiştirmiş ve halen en çok yetiştiren iliz. Edirne’miz güreşlere ev sahipliği yapıyor ancak bu bölge gibi iç organizasyonlarla güreşlere eleman yetiştiren bir yer değil. Bizim 20 tane ilçemiz, 16 tanesinde güreş düzenleniyor. Balıkesir’in genlerinde olan iki tane spor var; birincisi yağlı güreş ikincisi de basketbol. 16 ilçemizde 18 güreş organizasyonu yapılıyor. Bu şehrin geninde yağlı güreş var. Son yıllarda organize şekilde buna eğilmeye başladık. Karesi sınırları içerisinde olan Kurtdere köyünde er meydanının bir özelliği var. Pehlivanın yattığı yerin hemen yanı başında er meydanı. Dualarla, salavatlarla başlayan güreşlere önce pehlivanı yad ederek, ruhuna Fatiha okuyarak başlıyoruz. Süreç başladı. Geleneksel Güreş Federasyonunu kurmaya çalışıyoruz. ” dedi.