Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, kente değer katan dokunuşlarından birini de Edremit’in Güre Mahallesi’ndeki tarihi zeytin yağ fabrikasına yapmaya hazırlanıyor. Bakımsızlıktan dolayı dökülen ve kaderine terk edilen tarihi yağ fabrikasını kültür ve sosyal tesis yaparak kente kazandırmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, fabrikayı kamulaştırmaya hazırlanıyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Körfez Bölgesi’ni tarihi, kültürel ve turistik merkez yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Sahil yolu yürüyüş projesi, seyir terası, jeopark, yürüyüş yolları, Aenneas Rotası ve Teleferik projeleriyle Körfez’e değer katan Büyükşehir Belediyesi, bu kez de Edremit’in Güre Mahallesi’ndeki tarihi yağ fabrikasını restore edip, kültür ve sosyal tesis olarak vatandaşların hizmetine kazandırmayı hedefliyor.  Edremit Güre’de yapımı 1800’lü yıllarda gerçekleşmiş ve günümüzde bakımsızlıktan kaderine terk edilmiş yağ fabrikasının bir an önce topluma kazandırmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, tesisi satın almak için bina sahipleriyle iki kez yaptığı görüşmeden olumlu sonuç alamayınca kamulaştırma çalışmalarına başlayıp, konuyu meclise taşıdı.

FABRİKA MEZBELELİK BİR DURUMDA

Edremit Güre’deki tarihi yağ fabrikasının bakımsızlıktan dolayı çürümeye terk edildiğini ifade eden AK Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, “ Büyükşehir Belediyemiz ilimizin her tarafından olduğu gibi Körfez Bölgemizdeki tarihi eserleri restore ederek amacına uygun biçimde hayata kazandırmak amacıyla birçok çalışma yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Bu tarihi eserlerden birisi Edremit Güre sahilindeki 1800’lü yıllarda yapılan Zeytinyağı Fabrikası’dır. Bina Zeytinyağı Fabrikası özelliğini kaybetmiş ve uzun yıllardır Güre sahilinde terkedilmiş bir yapı haline dönüşmüştür.

Büyükşehir Belediyemiz geçtiğimiz yıl Güre sahilini dolgu yaparak genişletmiş ve hemşerilerimiz ve misafirlerimizin büyük memnuniyetini kazanan bir sahil bandı oluşturmuştur. Bu çalışmalar sırasında kaderine terk edilmiş ve son derece kötü görünümdeki eski Zeytinyağı Fabrika binası sahil cephesi önündeki barakalar, atık malzememler, mezbelelik görüntü temizlenmiştir. Güre sahil şeridindeki yeni yapılan bu alanda vatandaşlarımız yürümekte, zaman geçirmektedir. Yürüyüş yapan vatandaşlarımız bu binanın önünden de geçmektedir. Yıllardır terkedilmiş haldeki bina bu haliyle hemşerilerimiz için can güvenliği tehlikesi oluşturmaya başlamıştır. Nitekim geçtiğimiz aylarda çıkan fırtına ve yağmur sonucunda sahile paralel uzanan duvar ve bir kısım eklentiler yıkılmıştır” dedi.

MÜLK SAHİPLERİ SATIŞA YANAŞMAYINCA

KAMULAŞTIRMA KARARI ALINDI

Büyükşehir Belediyesi’nin yağ fabrikasını satın alıp topluma faydalı bir tesis olarak kazandırmak istemesine rağmen mülk sahiplerinin buna yanaşmadığını kaydeden Şahin, “  Büyükşehir Belediyemiz eski Zeytinyağı Fabrikası sahipleriyle defalarca Binanın Restore edilmesi için görüşmüş ancak malik bu güne kadar olumlu bir gelişme olmamış. Bu görüşmeler sırasında Restorasyonunun Büyükşehir tarafından yapılabilmesi için belirli süre tahsis ve ya sattın alma teklif edilmiş ancak bu konuda da bir gelişme kaydedilememiştir. Geçtiğimiz aylarda bölgeyi ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanımız sahil şeridindeki bu binanın bu şekilde kalmasının Balıkesir’e, Edremit’e, Güre’ye yakışmadığını bir an önce restore edilmesi, sahibi yapmadığı takdirde kamulaştırma işlemi yapılarak tarihi binanın sosyal ve kültür amaçlı hemşerilerimizin kullanımına açılmasını belirtmiştir. Kamulaştırma ve restorasyon işlemini Bakanlık yerine Büyükşehir Belediyemizin yapmasının daha uygun olacağı gerek Bakanımız gerekse Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından değerlendirilmiştir. Bina sahipleriyle yeniden görüşülerek durum izah edilmiş ancak sahipleriyle yine olumlu bir gelişme kaydedilememesi üzerine Kamulaştırma işlemleri başlatılmış ve Büyükşehir Meclis gündemine alınmıştır. Kamulaştırma ve restorasyon bedelleri Bakanlığımız tarafından protokol kapsamında sağlanacak ve bina Kültür ve Sosyal Tesis olarak hemşerilerimizin kullanımına açılacaktır. Tarihi binalar hepimizin ortak kültürel değeridir. Yıkılmaya terk edilmesi şehrin hafızasının yok olmasına yol açmaktadır. Bu nedenle tarihi binaların restore edilerek şehir hayatına kazandırılması yaşayan kültürel değer haline dönüştürülmesi gerekir.  Bu düşüncelerle Büyükşehir Belediyemiz 20 ilçemizdeki tarihi değerlerimizi hızlı biçimde restore ederek yaşayan ortak kültürel değerler halinde gelecek nesillere aktarılması için büyük bir seferberlik başlatmıştır” dedi.