Kurban Bayramına sayılı günler kala piyasadaki durgunluk dikkat çekiyor. Vatandaşın hayat pahalılığı karşısında kemer sıkması en çok bayram hareketliliği bekleyen esnafı hayal kırıklığına uğrattı. Vatandaşların zamlar sonrasında tasarruf tedbirlerini gitmesi geçtiğimiz yıllardaki alışveriş kapasitesini düşürdü.

Hayat pahalılığı karşısında kemer sıkan vatandaş, Kurban Bayramı’nda öncesinde alışverişte kısıtlamaya gitmesi en çok bayram alışverişi beklentisi olan esnafı olumsuz etkiledi.  Karesi-Altıeylül Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek’in kurbanlık hayvan satışlarının geçtiğimiz yıla göre ciddi oranda düşüş yaşandığını açıklamasının ardından gözler diğer bayramlık alışverişlerdeki durumlara çevrildi.  Zamlar sonrasında kemer sıkmaya giden vatandaşlar, geçtiğimiz yıllarda yaptığı alışverişi bu yıl lüks olarak görüyor. Bayramı şekeri satan birçok esnaf halkın alım gücünün düşmesinden dolayı bu yıl raflarına şeker almamayı tercih ederken satışları düşen bir diğer ürün ise bayram baklavası oldu.

BAKLAVA SİPARİŞLERİ DE DÜŞTÜ

Kurban Bayramı öncesinden zam furyasından en çok etkilenen iş kollarından biri de tatlıcılar oldu. Her bayram öncesinden baklava siparişleri alarak yoğun bir çalışma dönemine giren tatlıcılar, bu yıl taleplerin düşmesinden dert yanıyor. Baklava malzemelerine gelen zamlar sonrasında en ucuz baklavanın kilosunun 70 liraya satışa sunulduğunu belirten baklava ustası, özel baklavaların kilosunun 160 liraya kadar çıktığını açıkladı. Vatandaşların yüksek maliyetlerden dolayı maliyeti daha uygun olan hazır tatlılara tercih ettiği belirtildi.