Balıkesir’in coğrafi işarete sahip en önemli değerlerinden biri olan Balıkesir Kuzusunda oynan oyunlar can sıkıyor. Son dönemlerde kuzu kesim fiyatının 100 liraya dayanmasından dolayı Kütahya, Eskişehir, Uşak gibi illerden kuzu getirten mezbahalar, daha ucuza mal ettikleri bu etlerin üzerine “Balıkesir Kuzusu” etiketi vurup büyükşehirlere satıyor. Mezbahalar bununla da yetinmeyip üreticilere ellerindeki kuzuları ucuza kestirmeleri resti çekiyor.

Tarım ve hayvancılığın başkenti Balıkesir’de coğrafi işarete sahip kuzuda son dönemlerde mezbahaların oynadığı oyunlar Balıkesir’in en önemli değerini tehlike altına atıyor. Kuzu etinin 100 liraya dayanmasıyla birlikte Balıkesir’den daha ucuz olan Eskişehir, Kütahya, Uşak gibi illerden kuzu getiren özel mezbahalar, bu hayvanları kesip üzerine “Balıkesir Kuzusu” etiketi yapıştırıp büyükşehirlere satışını gerçekleştiriyor. Dışarıdan daha ucuza kuzu bulduğundan dolayı yerli üreticiye hayvanını daha ucuza kestirmesi baskısını kuran mezbahalar, hem Balıkesir’in önemli bir değerine zarar veriyor hem de yerli üreticiyi zor duruma düşürüyor.

BALIKESİR KUZUSUNUN

ADINI KULLANIYORLAR

Konuyla ilgili kırsaldan yoğun şikayet aldıklarını belirten DEVA Partisi Karesi İlçe Başkanı Hilal Demirözen Yarbayoğlu, “ Kırsal mahallerimize yaptığımız ziyaretlerde üreticiler mezbahaların fiyat politikalarından dolayı zorda olduğunu bizlere aktarıyor. Mezbahalar, yerli üreticiden değerinde kuzu almak yerine başka illerden daha ucuza getirdikleri kuzuları kesip üzerine Balıkesir Kuzusu etiketi yapıştırıp İstanbul’a, Ankara’ya satıyorlarmış. Kuzu Balıkesir mezbahasında kesildiği için Balıkesir kuzusu olmadığı halde tescilli Balıkesir kuzusu diye pazarlanıyor. Bundan dolayı istedikleri etleri istedikleri fiyata kesebiliyorlar.  Yetkili merciler ivedilikle bu konuya el atıp Balıkesirli üreticimizin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. Ülke genelinde bir benzeri olmayan ve marka haline gelmiş  Balıkesir Kuzusunun itibarının zarar görmemesi adına gerekenin yapılmasını beklemekteyiz. Balıkesir’in kuzusunda oynan bu oyunu DEVA Partisi olarak bozacağız.” dedi.