Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, coğrafi işarete sahip ‘Balıkesir Kuzusu’na yönelik suiistimal girişimlerinin önüne geçilmesi için Tarım Bakanlığı’ndan destek talebinde bulundu. Tarım Bakanlığı’nın Balıkesir özelinde gerçekleştireceği bir pilot uygulamaya ihtiyaç olduğunu belirten Erdoğmuş, çipli kulak küpesiyle sorunun büyük ölçüde ortaya kalkacağını ifade etti.

Başka şehirlerden getirilip kesilen kuzuların dış pazara coğrafi işarete sahip Balıkesir Kuzusu adıyla satılmasının tartışmaları devam ediyor. DEVA Partisi Karesi İlçe Başkanı Hilal Demirözer Yarbaoğlu’nun üreticilerle bir araya gelip yaptığı basın toplantısının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın konuyu TBMM çatısına taşıyıp dikkatleri bu konuya çekmişti.  Balıkesir Kuzusu’nun coğrafi işaret alması aşamasında önemli görev üstlenen Balıkesir Ticaret Borsası da konuyla ilgili görüşmelerini ortaya koydu. Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, Balıkesir Kuzusuna yönelik suiistimalin önüne Tarım Bakanlığı’nın hayata geçireceği uygulamayla geçileceğini belirtti.   Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, kendi has tadıyla ülkede marka haline gelmiş Balıkesir Kuzusunu korumak ve öne çıkarılması gerektiğini kaydetti. Erdoğmuş, “ Balıkesir Kuzusu, Merinos ve Kıvırcık cinsinin birleşmesinden oluşan kendine has lezzetiyle öne çıkan bir kuzudur. Coğrafi işaretle tescillenmiştir ve büyük oranda İstanbul pazarı olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında büyük rağbet görüyor.  Balıkesir mezbahalarında tescilli Balıkesir Kuzusunun yanı sıra ithal kuzularda getiriliyor. Bu hayvanlarda kesildikten sonra mezbahalarda soğuk damgayla Balıkesir damgası vuruluyor. Bu soğuk damganın vurulması hukuki açıdan sıkıntılı bir durum değil. Balıkesir’de kesildiği için buranın damgasıyla damgalanıyorlar. Ancak bu kuzular bizim tescilli Balıkesir kuzusu değildir. Bu sıkıntının giderilmesi adına bazı girişimler gerçekleştiriyoruz. Örneğin; Balıkesir Kuzularının çipli sistemle takip edilmesi uygulamasını istedik Tarım Bakanlığından” dedi.

İTHAL HAYVAN KESİMİ

 YAPAN MEZBAHALAR VAR

Tarım Bakanlığı’ndan taleplerinin Balıkesir kuzusuna ait çipli küpe uygulaması olduğunu ifade eden Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, “ Balıkesir Ticaret Borsası olarak Güvenli Gıda Takip Sistemi adlı bir uygulamamızı çipli kulak küpeleri olmadığından dolayı kullanamıyoruz. Balıkesir’de 8 bin üreticinin 4 binin sistemde kayıt altına aldık. Ancak hayvanlara takılması için küpe yok. Tarım Bakanlığı birkaç yıldır küpe ihalesine çıkmıyor.  Mezbahalarda küpeli küpesiz büyükbaş-küçükbaş her türlü hayvan kesiliyor. Özellikle Balıkesir’de küçükbaş hayvan kesimine ağırlık veren 7-8 tane mezbaha var, Bu mezbahaların sadece iki tanesi yarı yarıya hem Balıkesir Kuzusu hem ithal kuzu kesimi yapıyor.  Rahmetli Faruk Kula Balıkesir Kuzusu coğrafi işareti alınmadan önce mezbahalarla görüşmüş, onların özen göstermesiyle bu işin rayına gireceğini söylemişti. Üretici, Balıkesir kuzusuna çipli küpe takacak. Mezbahalar tescilli Balıkesir Kuzusuna ağırlık verecek. Devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları Balıkesir Kuzusunun tanıtımı adına çalışmalar yürütecek.   İstanbul’daki kasaplar Balıkesir kuzusunu biliyor. Biz Balıkesir Kuzusuna ne kadar çok iyi sahip çıkarsak bu ürünümüz daha da değerlenir, katma değer kazanır” dedi.

“HAYVANLARDA ÇİPLİ KÜPE

OLSA HER ŞEY AÇIK OLUR”

Balıkesir’deki küçükbaş sayısının takibinin önemli olduğunu belirten Erdoğmuş, “Biz Tarım Bakan Yardımcısıyla yaptığımız görüşmede Balıkesir’de Balıkesir kuzusu için pilot uygulama yapılmasını istedik. 1 milyon civarında kuzu varlığımız var. Bunlara çipli küpe takılması durumunda Balıkesir’in hangi ilçesindeki köyde yetiştiğinden hangi mezbahada kesildiğine kadar bilgilere ulaşabiliriz.  Ancak 1- 1.2 milyon küçükbaş hayvan sayısını düşündüğümüzde bu oranda çipli küpe alımını bizler yapamayız. Tarım Bakanlığımız bu konuda bir çalışma yapması lazım” dedi.