Balıkesir İnsan Yönetimi Platformu(BALİP) ve BEST A.Ş İnsan Kaynakları Müdürü İsmail Orhan Sönmez, İstihdam fuarında SEMBOL Medya’ya yaptığı özel açıklamada Balıkesir sanayisinin ara eleman sıkıntısı yaşadığını belirtti. Balıkesir’de verilen meslek eğitimiyle kentin sanayi kuruluşlarının beklentilerinin uyumlu olmadığını dikkat çeken Sönmez, “Şehrimizin son 5 yıldaki istihdam durumuna göre mesleki eğitim yeniden şekillendirilmesi gerekir. Bazı bölümler kapanmalı, yeni bölümler açılmalı, bazı okullar güçlendirilmeli. Bazı meslek liseleri birleştirilerek, yabancı dil eğitimi olan süper meslek liseleri kurulmalı”

Aynı zamanda Balıkesir’deki en büyük firmaların insan kaynakları yöneticilerinin yer aldığı Balıkesir İnsan Yönetimi Platformu(BALİP) Başkanı olan BEST İnsan Kaynakları Müdürü İsmail Orhan Sönmez, firmaların istihdam politikalarına yönelik değerlendirmede bulundu.

Balıkesir’de ciddi anlamda ara eleman sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Sönmez, şehirde verilen mesleki eğitimle sanayinin taleplerinin tutmadığını, mesleki eğitimin kentin sanayi kuruluşlarının ihtiyaçları doğrultusunda yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sönmez, “Fuar Balıkesir için önemli bir adım. Daha önceki yıllara kıyasla bu yıl belediye başkanımızın ve valimizin önderliğinde fuarın tüm paydaşlarını bir araya getirdik. Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Üniversitesi ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü bu işin içerisinde yer aldı. Takvimi çok güzel ayarladılar.

Okulların etkinlikleriyle fuar çakışmadı. Bundan dolayı fuara katılan çok ciddi bir gençlik var.

Aynı zamanda fuarın mesleki eğitim kısmı da var.  Ben bir Balıkesirli olarak Balıkesir’deki meslek liselerinin yetkinlikleri hakkında bilgi sahibi değildim.

Bu fuar vasıtasıyla gençlerin neler yapabildiğini ve hangi yetkinliklere sahip olduğunu öğrendim. Onlar içinde Balıkesir’deki firmaları öğrenme şansları oldu.

Maalesef Balıkesirlilerde Balıkesir’deki firmaları pek bilmiyorlar. Bu vesileyle Balıkesir’deki firmalarla buluşma imkanı buldular. Fuar geçtiğimiz yıllardaki etkinliklere göre çok kalabalık.

Çok etkin tasarlanmış ve özellikle Valimizin ve Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanımız destekleriyle Balıkesir il genelini kapsamış şekilde organize edilmiş. Bunlar Balıkesir için güzel adımlar” dedi.

MESLEK VE YABANCI DİL TAVSİYESİ

Gençlere iş başvurularında başarılı olmaları adına tavsiyelerde bulunan BALİP Başkanı ve BEST İnsan Kaynakları Müdürü İsmail Orhan Sönmez, “Gençleri belli bir meslek alanında kendilerini geliştirmelerini tavsiye ediyorum.

Bu yolda mücadele ederken umutsuzluğa kapılmasınlar. Belki meslek liselerinde okumak, meslek liselerinde meslek edinmek sonra başarılı olmak çok ütopik gelebilir ama bugün ülkenin ihtiyacı dört yıllık üniversite mezunundan daha çok teknik becerilere sahip olan insanlar. Bu insanlar emeklerinin karşılığını alacak insanlardır.

Ben gençlere mesleklerine dört elle sarılmalarını tavsiye ediyorum. Üniversite eğitim gören ve geleceğin beyaz yakalısı olacak öğrencilere de tavsiyem iyi firmalarda çalışmak istiyorlarsa mutlaka yabancı dil öğrensinler.

Yabancı dil dünya ekonomisine eklemlenmiş ve globalizmin tartışılmaz hale geldiği dünyada bir zorunluluk olmuştur” dedi.

“ARA ELAMAN SIKINTISI YAŞIYORUZ”

Balıkesir sanayisinin ciddi bir ara eleman sıkıntısı yaşadığını ifade eden İsmail Orhan Sönmez, bu konuda yapılacak akılcı çalışmalarla hem istihdama hem de kentin sanayisine katkı sağlanabileceğini vurguladı.

Sönmez, “Balıkesir’de çok ciddi bir ara eleman sıkıntısı var. Vasıfsız işçinin üzerinde olan ara eleman dediğimiz iş gücüne sahip personelle Balıkesir’de bu kadar meslek lisesi olmasına rağmen büyük bir ihtiyaç var.

Bu kadar meslek lisesi olmasına rağmen böyle bir sıkıntının çekilmesinin nedeni de meslek okullarının bölümlerinin Balıkesir’in ihtiyaç duyduğu alanlarla örtüşmüyor.

Öncelikli bizim Balıkesir’deki meslek yüksek okulları ve meslek liseleri şehrimizin son 5 yıldaki istihdam durumuna göre yeniden şekillendirilmesi gerekir.

Bazı bölümler kapanmalı, yeni bölümler açılmalı, bazı okullar güçlendirilmeli. Bazı meslek liseleri birleştirilerek, yabancı dil eğitimi olan süper meslek liseleri kurulmalı. Balıkesir’de çok ciddi bir düz lise mezunu kişi var. Bu kişilerin çalışma hayatına kazandırılması için mesleki eğitim merkezlerinin çalışma yapması gerekiyor.

Bunun için gerekli olan şeylerden biri mesleki yeterlilik kurumu. Balıkesir’de bu kurum yok, bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi.