Balıkesir’deki sağlık sendikaları ve sivil toplum kuruluşları iki günlük iş bırakma eyleminin ilk gününde İl Sağlık Müdürlüğü’nde basın açıklaması düzenledi.

Sağlık emekçilerinin bir yandan pandemiyle mücadele ederken bir yandan da ekonomik zorluklara karşı göğüs gerdiği belirtilen açıklamada, “Siyasi iktidarın kendi sağlık politikalarının başarısı olarak sunduğu sağlık hizmetlerindeki başarı, aslında sağlık emekçilerinin özverili, insan üstü çaba ile gerçekleştirdiği başarıdır. Biz sağlık çalışanları olarak hiçbir zaman çok çalışmaktan yorulmadık, yorulmayız da. Ancak insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamak istiyoruz” dedi.

Genel Sağlık-İş Sendikası, Balıkesir Tabip Odası, Balıkesir Diş Hekimleri Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği ve Balıkesir Aile Sağlığı Elemanları Derneği’nin ortaklaşa yaptığı açıklamada şunlar ifade edildi: “ 8 Şubat 2022 tarihinde Anayasa ve Uluslararası yasalardan gelen haklarımız doğrultusunda iş bırakmıştık. Sesimize kulak verin demiştik. Ne yazık ki vermediniz. Bu nedenle 17-18 Şubat tarihlerinde bize de iş bırakmak düştü. Eğer taleplerimizi yerine getirmezseniz 14-15-16 Mart tarihlerinde 3 gün süreyle iş bırakacağımızı şimdiden ilan ediyoruz. Ülke olarak, ekonomik krizin tüm yurttaşlarımızı yoksullukla karşı karşıya bıraktığı zorlu bir süreçten geçmekteyiz.

Böylesi bir süreçte sağlık çalışanları da ülkemizdeki tüm emekçiler gibi bir yanda pandemi ile mücadele ederken bir yandan da geçim derdine düşmüştür. Sağlık çalışanlarının mutfağına düşen yangın, evlerini ısıtmaktadır. Açlık sınırına yaklaşan ücretlerle faturalarını ödeyemeyen sağlık çalışanları; kara kışı, “kara kara düşünerek” geçirmektedir. Ancak; emekçinin derdine çözüm üretme makamında oturanların gözleri görmüyor, kulakları duymuyor” dedi.

“CEZALANDIRILDIK”

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzeltilmesi yerine cezalandırıldığı belirtilen açıklamanın geri kalanında şunlar yer aldı: “ Sağlık çalışanlarının maaşlarında ve özlük haklarında iyileştirme” dediniz, yapmadınız.   Çıkardığınız yönetmelikle cezalandırdınız.

Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul etmediniz.  Sağlıkta şiddeti önlemede etkin ve caydırıcı yasa çıkarmadınız.  Ek gösterge yalanı ile yıllardır oyaladınız. Geleceğimizi güvencesiz bıraktınız. Yoksulluğa mahkûm ettiniz.  Tüm bunların sonucunda hastaneleri hekimsiz, ekonomik politikalarınızın başarısızlığı sonucu hastaları ilaçsız bıraktınız.  İzlenen piyasacı sağlık politikaları sonucu sağlık sitemi çökme noktasına gelmiş ancak sağlık hizmetlerinin bel kemiği sağlık emekçileri çalışmaktan, üretmekten, can kurtarmaktan vazgeçmemiştir. Siyasi iktidarın kendi sağlık politikalarının başarısı olarak sunduğu sağlık hizmetlerindeki başarı, aslında sağlık emekçilerinin özverili, insan üstü çaba ile gerçekleştirdiği başarıdır. Biz sağlık çalışanları olarak hiçbir zaman çok çalışmaktan yorulmadık, yorulmayız da. Ancak insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamak istiyoruz.  Eyleme destek veren aşağıdaki demokratik kitle örgütlerine teşekkür ederiz.