Çiğ süt fiyatlarında yapılan düzenlemenin ardından bir gün geçmeden en önemli üretim girdisi olan yeme zam geldi. Yeni çiğ süt fiyatının daha hayata geçmeden yeme 30 lira zam gelmesi üreticilerin tepkisini çekti. Üreticiler; “Bir taraftan kaşıkla veriyorlar, bir taraftan kepçeyle alıyorlar” şeklinde yem zammını eleştirdi.

Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt fiyatının 3.2 liradan 4.7 liraya revize edilmesi sonrasında oluşan mutluluk tablosu uzun sürmedi. Aylardır çiğ süt fiyatlarından dolayı mağduriyet yaşayan,  elde ettikleri kazançla üretim girdilerini karşılamakta bile zorlanan üreticiler, 1.5 liralık zammın keyfini çıkaramadan yeme gelen 30 liralık zamla sarsıldı. Süt hayvancılığının en büyük girdi maliyeti olan yeme yapılan zamma tepki gösteren üreticiler, yem fiyatına gelen 30 liralık zamla çiğ sütteki düzenlemenin anlamsız hale geldiğini, üretim girdilerin artmasıyla gelirlerinin eridiği serzenişinde bulundu. Üreticiler, “ Bir taraftan kaşıkla veriyorlar, bir taraftan kepçeyle alıyorlar” bu şok zamma tepkilerini gösterdiler.

CEBİMİZE 1 KURUŞ GİRMEDEN UMUTLARIMIZ BİTTİ

Öte yandan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, çiğ süte yapılan zam sonrasında EKSPRES’e verdiği demeçte “Zam nefes aldırdı ancak yeme yeni zamlar yapılmaması” şeklinde uyarılarda bulunmuştu. Çetin, yeme yapılan zam sonrasında da “  Her geçen gün eriyip bitiyoruz. Girdi maliyetleri karşısında süt fiyatları çok düşük kalmışken yeni yapılan fiyat artışı sevincimiz maalesef 1 gün sürebildi. Kar etmesek te en azından zarar etmeyiz demiştik. Ama yeme gelen 30 lira zam ile yine biz üreticiler mağdur olduk. Cebimize daha 1 kuruş girmeden bütün umutlarımız bitti. Üretme şevkimiz kalmadı” dedi.