Karesi Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 83.yıldönümünde ‘Karesi Atatürk Evi’nin açılışını gerçekleştirdi. Selanik’te Atatürk’ün dünyaya gözlerini açtığı ve çocukluğunun geçtiği evin bire bir aynısı olma özelliğini taşıyan Atatürk Evi, gelecek nesillere Atatürk ve Balıkesir’in Kuva-yi Milliye hareketindeki önemini aktaracak. Teknoloji ve estetiğin de öne çıktığı Atatürk Evi, ziyaretçilerin büyük beğenisini topladı.

Karesi Belediyesi tarafından Atatürk ve Kuva-yi Milliye ruhunu gelecek nesillere aktarılması amacıyla yapılan “Atatürk Evi”,  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 83.yıldönümünde açılışı gerçekleştirildi. Atatürk’ün Selanik’te dünyaya gözlerini açtığı ve çocukluğunun geçtiği evin bire bir aynısı olan, Atatürk’ün balmumunun yanı sıra askeri ve idari başarılarının anlatıldığı evde Balıkesir’in Kuva-yi Milliye mücadelesi ve 41 bayrak adam içinde ayrı bir bölüm bulunuyor.  Teknolojinin ve estetiğin öne çıktığı, her metrekaresinde ziyaretçilere farklı bilgi sunan Atatürk Evi, ziyaretçilerin büyük beğenisini kazandı. Atatürk Evi’nin açılışına Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran, CHP İl Başkanı Serkan Sarı, İYİ Parti İl Başkanı Özlem Ural, MHP İl Başkanı Ekrem Gökay Yüksek, Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, askeri ve bürokratik erkan ile vatandaşlar katıldı.

“ATATÜRK MÜSTESNA BİR LİDERDİR”

Törenin Açılış konuşmasını yapan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan,  “ Selanik’teki Atatürk Evi’nden ilham alarak Kuva-yi Milliye şehrine inşa ettiğimiz Atatürk Evi’ni bahçesiyle birlikte Karesi’ye kazandırmaktan dolayı onur duyuyorum. Tarih bilinci olanlar bilir ki Türk milleti tarih boyunca bünyesinden büyük liderler çıkarmışlardır. Bu liderlerin en önemlilerinden bir tanesi de Atatürk’tür. 20. Yüzyılda maruz kaldığımız güçlü taarruzlar karşısında tüm imkansızlara rağmen başarıyla milli mücadeleyi örgütlemesi, bağımsızlık ümidimizi hep diri tutmasıyla Atatürk’ü dünyada müstesna liderler arasında görülmesini sağlamıştır. Balıkesir Kuva-yi Milliye’nin en önemli şehirlerinden biridir. Çünkü Balıkesir İzmir’in işgalinden bir gün sonra toplantılar yapmış, milli mücadeleyi başlatmıştır” dedi.

ATATÜRK’E DAİR HER ŞEY

Atatürk Evi’nin içeriğiyle ilgili de bilgi veren Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, “Bizler Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını, mücadelesini, fikirlerini, inkılaplarını ve Balıkesir’in Kuva-yi Milliye hareketindeki öncü rolünü insanımıza, teknolojiyle birlikte etkili bir şekilde anlatmak istedik.  Atatürk Evi’nin içinde; ‘Atatürk ve Milli Mücadele’, ‘Atatürk ile Devrimleri’, ‘Atatürk’ün Doğa Sevgisi’, ‘Atatürk ve Çocuk’, ‘Atatürk’ün Balıkesir Ziyaretleri’ şehitler anı alanı, Zübeyde Hanım anı alanı, son kurşun koleksiyon sergisi, Balıkesir ve Kuva-yi Milliye Odası, gösterim odası, kütüphane ve özçekim alanı bulunuyor. Balıkesir Karesi Atatürk Evi yaşayan canlı bir mekan olacaktır. Karesi Atatürk sayesinde Balıkesir’imiz ve Karesi’mize değer katmaya çalışmışızdır”

YILMAZ:” ŞEHRİMİZE GELENLERİN

ZİYARET EDECEĞİ BİR YER”

Karesi Atatürk Evi’nin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yücel Yılmaz, “ Bugün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği ufukta şehirlerimiz hep gelişiyor. Balıkesir’in her yanında yatırımlar yapıyoruz. Bazı yatırımlar gençler spor yapsın diye, bazı yatırımlar kültürel anlamda. Bugün çok anlamlı bir günde Ulu Önder Atatürk’ün adına yapılan bu ev gençlerimize öğretmek adına şehrimize gelenlerin ziyaret edebileceği bir yer.  Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi,

SUBAŞI: “GAZİ’Yİ ANLAMAK GEREKİYOR”

Atatürk Evi’nden içindeki atmosferden etkilendiğini ifade eden AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, “ Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sadece öldüğü gün anmak yetmez. Gazi’yi anlamak gerekiyor. Gazi’yi anlamak için söyledikleri ve yaptıklarına iyi bakmak gerekiyor.  Eminim burayı gezdikten sonra duygulanacaksınız. Merhum Gazi’nin muhteşem balmumu heykelinin gördükten sonra size seslenecek diye heyecanlanacaksınız.  Emeği geçenlere teşekkür ediyorum”

VALİ YARDIMCISI KARA:

“TEŞEKÜR EDİYORUM”

Anlamlı bir günde Atatürk Evi’ni Balıkesir’e kazandıran Karesi Belediyesi’ne teşekkür eden Vali Yardımcısı Şükrü Kara, “ Bugün Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 83.yıldönümü.  Fakat aynı güne gelen böyle bir etkinlikteyiz. Bu anlamlı günde böyle güzel bir eseri ortaya çıkaranlara tebrik ediyoruz”